Dünyaca ünlü Antepli Güccük Prens, Ankara'da tanıtıldı

Antep Ağzı ile yazılan dünyaca ünlü Küçük Prens kitabı, Hacettepe Üniversitesinde anlatıldı. Kitabı uyarlayan Prof. Dr. Filiz Mete'nin konuşmacı olduğu etkinlikte, koleksiyonerlerin elinde bulunan dünyaca ünlü kitabın her dilden çevirisi de sergilendi.

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Etkinlik, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Mehmet Akif Ersoy Salonu'nda gerçekleşti. Antep ağzının korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için Prof. Dr. Filiz Mete ve Muhammed Şerbetçi tarafından yazılan Güccük Pirens kitabı öz Türkçe izleri taşıyan Antep ağzıyla yazılan ve 112 sayfadan oluşan bir eser. Öğrencilerin yoğun katılım sağladığı etkinlikte ve sergide adeta Küçük Pres şöleni yaşandı.

Etkinlikte görev alan Hacettepe Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği 4. Sınıf Öğrencisi Yusuf Çadırcı, Küçük Prens etkinliğinde birçok afişin tasarladığını ve birçok dilde yapılan çevirilerinin sergilendiğini ifade etti.

Küçük Prens'in "Doğru bilinen yanlışlarını" da aktaran Çadırcı, Küçük Prens'in farklı dil ve lehçelerde uyarlanarak okuyucuya aktarıldığını söyledi.

"İLK BASKI FRANSA'DA DEĞİL, ABD'DE!"

Küçük Prens'in yazarının Fransız olmasından kaynaklı kitabın ilk olarak Fransa'da ve Fransızca basıldığının düşünüldüğünü ifade eden Yusuf Çadırcı, bilinenin aksine kitabın ABD'de ve İngilizce basıldığını belirtti.

Çadırcı, kitabın yazarının da Fransızca baskıyı görmeden yaşamını yitirdiğini söyledi. Kitap, Yazar Antoine Saint-Exupery'in ölümünden 2 yıl sonra Fransızca basıldı.

"TÜRKÇEYE İLK ÇEVİRİ AHMET MUHİP DIRANAS'IN"

Küçük Prens'in pek çok çevirisi olduğunun altını çizen Çadırcı, kitabın Türkçe çevirisinin de bilinenin aksine Cemal Süreyya değil, Ahmet Muhip Dıranas olduğunu aktardı. Çadırcı, Cemal Süreyya'nın yaptığı çevirinin yaygın olarak okunmasının bu düşüncenin yaygınlaşmasında etkili olduğunu ifade etti.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Mehmet Akif Ersoy Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte, kitabı Antep şivesine uyarlayan Prof. Dr. Filiz Mete'nin yanı sıra moderator olarak Prof. Dr. Mahir Kalfa (Hacettepe Üniversitesi), Prof. Dr. Bayram Baş (Yıldız Teknik Üniversitesi), Dr. Sevinç Aksay Albuz (MEB-Uzman), Ali Kazım Inal (Koleksiyoner), Diyar Hiçyılmaz (Koleksiyoner-Sahaf) katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri