Dünya’nın en büyük satranç müzesi Ankara'da

Guinness Rekorlu Satranç Koleksiyonu ünvanına sahip, Ankara'nın Hamamönü semtinde bulunan Gökyay Satranç Müzesi, dünyanın en büyük satranç müzesi olma özelliğini taşıyor. Müzede, 730'dan fazla satranç takımı bulunuyor.

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Ankara'da 5 yaşında babası tarafından satranç öğrenmeye başladığını ve sık sık babasıyla satranç oynadığını fakat her zaman babasının kazandığını keyifle belirten Müze'nin kurucusu Akın Gökyay’a satranç müzesine kadar gelişen serüvenini anadolugazete.com.tr'ye anlattı.

1975 yılında eşi ile birlikte seyahat ettiği Milano'da bir tematik satranç gördüğünü ve çok beğenip aldığını söyleyen Akın Gökyay, “Ben çok önceleri satrançları hep turnuva satrançları olarak bilirdim, halbuki tematik satrançlar da varmış. Milano’dayken çok güzel bir tematik satranç gördüm ve işte o satrançla başladı serüvenim. Bir koleksiyon yapmak veya müze kurmak düşüncesi ile almadım, sadece hoşuma gittiği için almıştım fakat sonrasında her seyahatte tematik satrançları aramaya başladım. Bu şekilde enteresan satrançlar buldum, topladım. Bunları artık evde muhafaza etmek mümkün değildi ve çok yer işgal ediyordu. Bunun üzerine eşimin ‘Satrançları kendine saklamak yerine, onları toplumla paylaşmalısın’ söylemi üzerine dönemin Belediye Başkanı ile istişare yaptık ve uygun bir yer bulup inşasına başladık” şeklinde ifade ederek Müze’nin oluşum sürecini paylaştı.

Müzenin binasının bir kısmı tescilli yapı olduğu için inşaatın zorlu bir süreç gerektirdiğini belirten Gökyay, "Müze binasının oluşumu kolay olmadı elbette. Bir çok olması gereken prosedürler vardı. Bu nedenle inşası 2 senede tamamlandı. Bu sene 8. yılını bitirecek" diye konuştu.

“HERKESİN SATRANCI BİR PAÇRA BİLMESİ LAZIM”

Akın Gökyay, satrancın analitik düşünce yoluyla doğru hedefe, doğru zamanda ulaşmayı sağlayan bir enstrüman olduğunu belirterek, "Herkesin satrancı bir parça bilmesi lazım. Özellikle politikacıların, iş adamının tercih etmesi gerekiyor. Bir gün ‘ak’ deyip, ertesi gün ‘ak değil kara’ dememesi için stratejik düşünmeyi öğrenmesi şart. Stratejik düşünceye de ancak analitik düşünceyle ulaşılabiliyor” sözleriyle satranç öğrenmenin önemine vurgu yaptı.

Gökyay, “Burayı, Müze’nin dışında bir Kültür Merkezi halinde de düşündük. Bu bağlamda her ayın son cumartesi klasik müzik konseri olur. Ayrıca kişilik geliştirme seminerleri, satranç kursları, çeşitli atölyeler mevcut. Alt katta tehlikesiz marangoz makinalarının bulunduğu marangozhane var. Çocuklar keyifle diledikleri oyuncakları yapabiliyorlar. Yukarı katta ise etkinlik yapmak isteyenler için kiraya verdiğimiz 2 salonumuz mevcut. Bu şekilde de hizmet sunuyoruz. Bu müzede 730 birbirinden değişik tematik satranç takımları var. Tüm dünyada yaklaşık 13-14 satranç müzesi mevcut fakat bu müze dünyanın en büyük satranç müzesi. Türkiye’de ise tek. Hem satranç severleri hem de etkinliklere katılmak isteyenleri bekleriz” diyerek bilgilendirmede bulundu.


Müzede, dünyanın farklı ülkelerinden ve farklı kültürlerden satranç takımları yer alıyor. Satranç takımı şeklindeki piyonlardan, satranç tahtası şeklindeki taburelere kadar birçok farklı satranç takımı müzede sergileniyor.

Müze, satrançseverler için önemli bir cazibe merkezi haline geldi. Müzeyi her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Müzede, her ayın son cumartesi günü klasik müzik konseri, kişilik geliştirme seminerleri, satranç kursları ve çeşitli atölyeler düzenleniyor.

Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı ve Satranç Müzesi Akın Gökyay tarafından 14 Ocak 2013 tarihinde Analitik ve çok yönlü düşünmeyi sağlayan satranç sporunun özellikle gençler arasında yayılmasını ve benimsenmesini sağlamak, satrancın sadece bir zeka oyunu değil, ülkelerin kültür ve tarihini yansıtan bir enstrüman olduğunu anlatmak ve bu anlayışla dünya barışına katkıda bulunmak, satranç sporunu sevdirmek amacıyla sportif etkinlikler düzenlemek ve satrancın sanatsal, kültürel, tarihi yönlerini toplumla paylaşmak için bir satranç müzesi açmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kurulmuştur.

GÖKYAY SATRANÇ MÜZESİNİN ZİYARET SAATLERİ:

Salı-Pazar: 10.00 - 18.00 müze pazartesi günleri dışında açıktır.

Özel Günler: 29 Ekim, Ramazan ve Kurban Bayramlarının 1. günü ve yılbaşı tatillerinde kapalıdır.

Müze, Hamam Arkası Hacettepe Mah. Basmalı Sok. No:3 Altındağ / Ankara adresinde ziyaretçilerini bekliyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ankara Haberleri