Dünyanın en tehlikeli peyniri! Yiyenler ölüyor!

Casu Marzu peyniri dünyanın en tehlikeli peyniri olarak biliniyor. Casu Marzu peyniri, içinde canlı larvalar barındırdığı için bu durum onu sıra dışı peynirler kategorisine sokuyor. Canlı larvaları içerisinde barındıran peyniri tüketenlerin hayatını kaybetmesine rağmen larvaların yiyenin ağzında ve bağırsağında yaşamaya devam ettiği belirtiliyor.

2009 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na "Casu Marzu peyniri dünyanın en tehlikeli peyniri" olarak yazıldı. Casu Marzu peyniri İtalya’nın Sardunya Adası'nda yapılırken bu peyniri satmanın cezası da belli oldu. Canlı larvaları içerisinde barındıran peyniri tüketenlerin hayatını kaybetmesine rağmen larvaların yiyenin ağzında ve bağırsağında yaşamaya devam ettiği belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, İtalya’da bulunan Sardinya adasının geleneksel peyniri olarak tanımlan Casu Marzu, dünyanın en tartışmalı peynirlerinden biri.

Casu Marzu peynirin özelliği olarak içinde canlı larvalar barındırması ve bu durumun da onu sıra dışı peynirler kategorisine sokması olarak öne çıkıyor.

CASU MARZU NEDİR?

Casu Marzu'nun üretimi, normal bir peynirin aksine biraz farklıdır. Peynirin olgunlaşması adına içine koyulan Sardinian sineğinin larvalarının olması lazım. Çünkü bu larvalar, peynirin içinde yaşayarak fermantasyonu hızlandırıp peynire özgün bir tat veriyor. Ancak, bu süreç sadece lezzetin artmasına değil, aynı zamanda sağlık risklerine de yol açabilir.

Sağlık uzmanları, Casu Marzu'nun tüketiminin potansiyel olarak ciddi sağlık riskleri taşıdığını dikkati çekilerek, canlı larvaların tüketilmesi, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Ayrıca, larvaların ağızda zıplaması veya bağırsaklarda yaşamaya devam etmesi de olası bir durum. Dolayısıyla sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.

Birçok ülkede, sağlık standartlarını karşılamadığı veya güvenli olmadığı gerekçesiyle Casu Marzu'nun satışı ve tüketimi yasak. Ancak, bu peynir hâlâ bazı geleneksel Sardinyalılar arasında popüler ve yerel pazarlarda bulunabilir. Satışının tespit edilmesi durumunda ise satana 50 Euro ceza kesildiği kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri