Eczacı Sefa Tan: "Antibiyotik kullanımında yüzde 20'lerden yüzde 5'e bir düşüş var"

Doktorların antibiyotik yazmak konusunda temkinli davranması hastaların da antibiyotik alma konusundaki ısrarı sağlık sektöründe ciddi bir sorun oluşturmaya devam ediyor. Bu sancılı süreci Eczacı Sefa Tan, anadolugazete.com.tr'ye değerlendirdi.

Kış aylarında antibiyotik kullanımı ve reçetelerdeki durumu değerlendiren Ege Ata Eczanesi Mesul Müdürü Sefa Tan, doktorların antibiyotiği son çare olarak gördüğünü belirtti. "Hastalar antibiyotik olmadan iyileşemeyeceklerini düşünüyor. Ancak doktorlar enfeksiyon durumunda bile genelde antibiyotiği son çare olarak tercih ediyor. Son düzenlemelerle antibiyotik yazımında ciddi bir düşüş yaşandı. Bundan iki ay önce reçetelerde antibiyotik oranı yüzde 20-30 civarındayken, şu anda bu oran yüzde 5’e kadar geriledi." dedi.

Sefa Tan, bu durumun bazı hastalar arasında şikayetlere yol açtığını ancak gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesinin önemine vurgu yapıp "Türkiye’de reçetesiz antibiyotik satışı kesinlikle mümkün değil. Hastaların reçetesiz antibiyotik talebi hem eczacıları hem de hastaları zor durumda bırakabiliyor" ifadelerini kullandı.

KATKI PAYLARINDAKİ ARTIŞ VATANDAŞI ZORLUYOR

Eczacı Tan, ilaç fiyatlarındaki artışla birlikte katkı paylarının da yükseldiğini dile getirerek şunları söyledi: "Önceden katkı payları 7-10 lira aralığındayken, şimdi 2-3 ilaç için 180-190 liraya kadar çıkabiliyor. İlaç fiyatları arttıkça katkı payı da yüzde 20 oranında yükseliyor. Orijinal ilaçlar ile eşdeğer ürünler arasında büyük fiyat farkları oluşuyor. Ancak birçok hasta, eşdeğer ilaç yerine orijinalini tercih ettiği için bu fark cebine yansıyor."

İlaç zammı ve katkı paylarındaki artışın eczacılar ve hastalar için zorluklar yarattığını ifade eden Tan, "Hastalar bu duruma tepkili. Biz eczacılar da hiçbir zaman hastadan para almak istemeyiz. Keşke elimden gelse hiç almasam ancak ilaç fiyatları arttıkça devletin karşılamadığı tutarı istemek zorunda kalıyoruz." şeklinde konuştu.

"DEVLET KATKISININ ARTIRILMASI SORUNU ÇÖZEBİLİR"

Sefa Tan, ilaç fiyatlarındaki farkların azaltılması için devletin ilaç fiyatlarını yeniden düzenlemesi gerektiğini belirtti. "Devletin belirlediği ilaç farkını ödeme oranı artarsa, fark ödemeleri de azalabilir. Ancak yurt dışından gelen ilaçların orijinal fiyatları belirleyici olduğu için bu durum tamamen ortadan kalkmaz. Türkiye’de ilaç üretimi artırılmadıkça bu sorun devam edecek." dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ankara Haberleri