Ekonomik kriz çantacıları vurdu

Ulus Çantacılar Sokağı’nda 20 yıldır çanta imalatı ve perakende satışı yapan Ali Şahin, vatandaşın alım gücünün çok düşük olduğunu belirterek, “Geçen sene işlerimiz çok daha iyiydi. Bu sene ciddi anlamda yüzde 50’in üzerinde net bir düşüş var” dedi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

2023-2024 eğitim ve öğretim yılı 11 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Milyonlarca öğrenci Eylül ayının ikinci haftası okullarda eğitim öğretime başlayacak. Okulların açılmasına kısa bir süre kalırken ebeveynleri okul telaşı sardı.

Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, yüksek enflasyon ve ekonomik kriz sebebiyle çantacı esnafının zor bir dönemden geçtiğini söyledi.

Uzun, "Çantacı esnafı zor bir dönemden geçiyor. Esnaf para kazanmıyor. Esnaf zor durumda. Tabi vatandaşın alım gücü de düşük. Hal böyle olunca esnafı da bu durum etkiliyor." dedi.

Ulus Çantacılar Sokağı’nda 20 yıldır çanta imalatı ve perakende çanta satışı yapan Ali Şahin, okulların açılmasına sayılı günler kalmasına rağmen iş potansiyelinin oldukça düşük olduğuna dikkati çekti.

“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜK”

Şahin, vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirterek, şöyle konuştu:

“Vatandaş zorlanıyor. Rakamlar yüksek. Vatandaşın alım gücü zorlaştı. Vatandaşın alım gücü düştü. Geçen sene işlerimiz çok daha iyiydi. Bu sene ciddi anlamda yüzde 50’in üzerinde net bir düşüş var. Pandemi sürecinde işlerimizde daha iyiydi. Dükkanlar pandemi sürecinde belli bir saat diliminde kapalı olmasına rağmen işler gerçekten çok daha iyiydi. Ben işlerin bu düzeye geleceğini hiç tahmin etmiyordum. Ciddi anlamda stokta sıkıntı yaşıyoruz. Günde en fazla 10 çanta satıyoruz. Ama bizim geçtiğimiz senelerde okul açılmasına sayılı günler kala 100 tane çanta satmamız gerekirdi. Okulların açılmasına 10 gün kaldı, günde 3-5 tane çanta satıyoruz. Aslında insanların ihtiyacı var. Ancak vatandaşın alım gücü çok düşük.”

MİNİMUM OKUL ÇANTASININ FİYATI 750 TL

Esnaf Şahin, vatandaştan okul çanta fiyatlarına zerzenişte bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Vatandaş çanta fiyatlarının çok yüksek olduğunu söylüyorlar. Bize ağır sözler sarf eden vatandaşlarda oluyor. Hatta bir çocuk; ‘bir valiz 750 lira mı olur?’ dedi. Ancak bizim de yapabileceğimiz de hiçbir şey yok. Ham madde fiyatları çok yüksek. Elektrik, işçi giderleri gibi birçok kalemde gider var. Biz şu piyasada çok uyguna çanta satıyoruz. Şu an biz de okul çantasının fiyatı 750 TL’den başlıyor. Bin TL’ye kadar okul çantası bulunuyor. Fiyatları olabildiğince makul tutmaya çalışıyoruz. Ortama kar marjımız çok düşük. Biz vatandaşı mağdur etmek istemiyoruz. İnanın vatandaş dükkândan eli boş çıkmasın diye okul çanta fiyatını makul tutmaya çalışıyoruz. Yapabileceğimiz her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Ben bu durumun geçici bir süreç olduğunu düşünüyorum. Piyasanın düzeleceğine inanıyorum.”

Vatandaşın daha çok kredi kartıyla alışveriş yaptığını da belirten Şahin, piyasada nakit para da sıkıntısının yaşandığını da söyledi.

“ÜRETİM AKSIYOR”

Şahin, hem vatandaşın hem de üreticinin bu süreçten olumsuz yönde etkilendiğini dile getirerek, “Üretim anlamında zorlanıyoruz. Ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. Stok yapıyoruz. Çanta satılmıyor. Hal böyle olunca üretim aksıyor.” dedi.

“A KALİTE ÇANTA ÜRETİYORUZ”

2003 yılından itibaren çanta imalat yaptıklarını anlatan Şahin, “Türkiye geneline çanta veriyoruz. Ürettiğimiz çantalar a kalite. Ürettiğimiz çantalarda kaliteli malzeme kullanıyoruz. Bugün gittiğiniz en lüks mağazada kullanacağı kalite bu. Kaliteli ürün üretmemize rağmen çantalarımızın fiyatı çok uygun. AVM’lere ürettiğimiz çantaları gönderiyoruz. Biz de ortalama bir kadın çantasının fiyatı 750 TL AVM’lerde bin 500 TL. Hatta 4 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Şunu da belirtmek gerekiyor: AVM’lerde kiralar çok yüksek. Bu yüzden ürüne yansıyor.” diye konuştu.

“KAR MARJI ÇOK DÜŞÜK”

Perakende çanta satışı yapan Muhammed Enes Mızıkacı ise okulların açılmasına sayılı günler kala iş potansiyelinin düşük olmasından dert yandı.

Mızıkacı, “Çanta fiyatlarından biz de çok mustaribiz. Geçen sene sattığımız çantaları bu sene alamaz olduk. Fiyatlar yükseldi, kar marjı düştü. Şu an çanta satışları geçen seneye göre çok düşük. Kar marjımızı düşürdük yine de doğru düzgün satış yapamıyoruz.” dedi.

Okul çanta fiyatlarına ilişkin Mızıkacı şu bilgileri paylaştı:

Şu an orta kalitede bir okul çantasının fiyatı 600-650 TL arasında. Ancak bin TL’ye kadar okul çantası bulunuyor. Geçen sene çok sattığımız çekçekli okul çantasını bu sene raflara koymadık çünkü okul çantası bu sene bin 700 TL. Çok yüksek olunca bu rakam satışa çıkaramadık. Hem biz alamadık hem de vatandaş alamayacağı için şu an dükkânda bulunmuyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri