Enflasyon Hamamönü'nü de vurdu: Esnaf bu yaz umduğunu bulamadı!

Ankara'nın tarihi Hamamönü semtinde bu yaz esnafın yüzü gülmedi. Enflasyonun etkisiyle hediyelik eşya satışları düşerken, sokak lezzetleri arasında Osmanlı macunu öne çıktı. Yaz mevsiminde umduğunu bulamayan esnaf, kış sezonunu umutla bekliyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi Hamamönü semti, yılın her mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan en işlek ve canlı bölgelerden biri olarak biliniyor. Tarihi dokusunu koruyan sokakları, geleneksel mimarisi ve hediyelik eşya dükkânlarıyla tanınan Hamamönü'ndeki esnaf bu yaz mevsiminde hayal kırıklığına uğradı.

ESNAFIN YÜZÜ BU YAZ GÜLMEDİ

Hamamönü'ndeki esnaf, yaz sezonunda ziyaretçi sayısının her zamanki gibi yüksek olduğunu belirtiyor ancak enflasyonun etkisiyle birlikte, satışların önceki sezonlara göre oldukça düşük olduğunu dile getiriyor. Özellikle, Hamamönü'nün simgesi haline gelmiş olan Ankara’ya özgü bileklikler, örme bebekler, deri çantalar ve minyatür bebekler müşteri bulamayarak raflarda kaldı.

Hamamönü esnafı, “Geçtiğimiz yıl 100 TL’ye sattığımız el yapımı deri çantaları, bu sene 250-300 TL arasında fiyatlandırmak zorunda kaldık. Ancak bu fiyatlar, ziyaretçilerin alım gücünü aşınca satışlar düştü.” ifadelerini kullanarak yaşadıkları ekonomik sıkıntıyı dile getirdi.

SEZONUN EN ÇOK TERCİH EDİLENİ OSMANLI MACUNU OLDU

Hamamönü’nün bir diğer dikkat çeken yanı ise sokak lezzetleri. Her köşe başında haşlama ve köz mısır, dövme dondurma, çubuk patates, kumda kahve ve mesir macunu gibi geleneksel tatlar bulunuyor. Bu yaz ise sokak lezzetleri arasında Osmanlı macunu öne çıktı.

Osmanlı döneminde ortaya çıkan ve günümüzde de popülerliğini sürdüren bu geleneksel şekerleme, özellikle çocukların ve turistlerin ilgisini çekti. Bölge esnafı, “Bu yaz en çok Osmanlı macunu sattık. 30-50 TL arasında satılan macun, renkli görüntüsü ve yapışkan kıvamı ile hem yerli hem de yabancı turistler için merak uyandırıcı bir alternatif oluşturuyor.” diyerek Osmanlı macununun satışlarındaki artışı vurguladı.

UMUTLAR SONBAHAR VE KIŞA KALDI

Hamamönü esnafı, yaz sezonunun umdukları gibi geçmemesi, yüksek enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle kış sezonundan da endişeli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri