Engellilerden vergi paketindeki 18. maddeye itiraz: Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendiler

Tüketici Hakları Derneği ile Engellilerin Haklarına Erişim Platformunun düzenlediği ortak basın açıklamasında, vergi paketi kapsamında, engelli vatandaşlardan 'KDV alınmaması istisnasının kaldırılması' kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmesi talep edildi.

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Tüketici Hakları Derneği ile Engellilerin Haklarına Erişim Platformu gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, vergi paketindeki 18. maddeye itiraz etti.

"ENGELLİLERİN İHTİYAÇ DUYDUĞU ÜRÜNLERİN YÜZDE 95'İ İTHAL"

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu Sözcüsü Turhan İçli, "Mehmet Şimşek'in hazırladığı ve TBMM'ye sunduğu vergi paketindeki 18. madde ile engellilerden KDV alınmamasına yönelik istisna ortadan kaldırıldı. Bütün çabalarımıza rağmen AK Parti ve MHP milletvekillerini ikna edemedik. Bu madde aslında milli güvenlik amacıyla, milli savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere ithal edilen mallarla ilgiliydi. Yerli üretimin teşviki amacıyla ithal edilen mallardan vergi alınıyordu. Tabii ki milli savunma ihtiyacı için bu uygulama yerindedir. Cep telefonlarından İHA'lara, SİHA'lara kadar birçok yüksek teknoloji ürününü üretebilir duruma geldik. Ancak engellilerin kullandığı ürünlerde benzer bir üretim kapasitesine sahip değiliz. Engellilerin ihtiyaç duyduğu ürünlerin yüzde 95'i ithal edilmektedir." dedi.

"EŞİTLİK İSTİYORUZ, KDV DEĞİL"

"Sosyal adaletsizliği vicdanımız kabul etmiyor" diyen İçli, "Bu konuda getirilen düzenleme hem hukuka hem Anayasa'ya hem de Birleşmiş Milletler Engelli Haklarının kişisel hareketlilik amacıyla engellilerin bağımsız yaşamını güvence altına almak için kullanılan teknolojik ürünlerin karşılanabilir bir maliyetle sağlanmasını devletlere emreden 20. maddesine aykırıdır. Eşitlik istiyoruz, KDV değil." ifadelerini kullandı.

İçli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, 18. maddenin engellileri kapsayan bölümünün veto edilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

"ANAYASAYA MAHKEMESİNE BAŞVURACAĞIZ"

Engelliler için üretilen teknolojik ürünlerin çoğu Türkiye'de üretilmediğini, mevcut üretimin ise nitelik açısından yetersiz kaldığını belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Merkez Engelli Komisyon Başkanı Fatma Akay, şunları söyledi:

"Bu düzenleme, engellilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek onları sosyal hayattan uzaklaştıracaktır. Batı ülkelerinde engelli ürünleri devlet tarafından ücretsiz sağlanırken Türkiye'de engelliler bu ürünleri yurt dışından temin etmek zorunda kalmaktadır. Ayrıca, engelli haklarının TBMM'de tartışılması ve uluslararası sözleşmelere uyulmadan düzenleme yapılması kabul edilemez. Bu bağlamda; KDV istisnasının devam ettirilmesi, engelli araçlarının devlet desteği ile ücretsiz sağlanması ve yenilenmesi, ithal edilen araçların özel tüketim vergisinden muaf tutulması gerekmektedir. Bu taleplerin yerine getirilmemesi halinde mücadeleye devam edeceğimizi ve vergi paketinin 18’inci maddesinin engellilerle ilgili bölümünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvuru sürecini başlatacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri