Esnaf kurye modelinde şirketin hiçbir sorumluluğu yok! Kuryeler emekli olamayacak!

Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınar, esnaf -kurye modelinde şirketin kuryeye sigorta, kıdem tazminatı ve işsizlik fonu ödemediğini belirterek, "Yakıt, sigorta ,motor tamiri, kask gibi önemli giderlerin hepsi kuryeye ait. Şirket sadece taşıma yapıyor. Kazanılan para maliyetlere yetmiyor." dedi.

ÖZEL HABER:ESRA SARI

Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası (AYTHESOD) Başkanı Ramazan Akpınar, anadolugazete.com.tr’ye kuryelerin sorunlarını anlattı.

Covid-19 salgın sürecinde motokuryelere ihtiyacın arttığını belirten Akpınar, Türkiye’de motokurye sayısının arttığını ancak sektör büyüdükçe sorunların da arttığını söyledi.

Motokuryelerin birçok sorunu olduğunu belirten Akpınar, Ankara'da 13 bin 500'ü aşkın esnaf- kuryenin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Ankara’da toplamda 40 bine yakın kurye bulunuyor. Bu gençler e- ticaret firmalarında çalışıyor. Ancak çoğu motokurye sigortasız. Çünkü e-ticaret firmaları sadece maaş veriyor. Kuryeler aylık ortalama 40-50 bin TL arasında kazanıyorlar. Ancak motokuryeler, BAĞ-KUR’unu ödemiyor. Devlete borçlanıyorlar. Bu durum ciddi sıkıntı. E- ticaret firmaları motokuryelere sigorta yapması gerekiyor. Ancak maliyetler arttığı için yapmak istemiyorlar. Bu konuda devlet e- ticaret firmalarına yaptırım yapmalı."

18-29 yaş aralığındaki gençlerin motokuryelik yaptığını ve gençler arasında mesleğin popüler olduğunu aktaran Akpınar, kuryeliğin dışardan göründüğü gibi bir meslek olmadığına dikkati çekti.

"BÜTÜN GİDERLER KURYEYE AİT"

Esnaf - kurye modelinde şirketin hiçbir sorunluluğu olmadığına dikkat çeken Akpınar, “Yakıt, sigorta ,motor tamiri, kask gibi önemli giderlerin hepsi kuryeye ait. Şirket sadece taşıma yapıyor. Kazanılan para maliyetlere yetmiyor." dedi.

AYTHESOD Başkanı Akpınar, esnaf -kurye modelinde şirketin kuryeye sigorta, kıdem tazminatı ve işsizlik fonu ödemediğine dikkat çekti.

"GENÇLERİN GELECEĞİ ELİNDEN ÇALINIYOR"

2023 yılında odanın kurulduğunu belirten Akpınar, şunları kaydetti:

"Oda olarak kuryelerin sorunlarını anlatmak için kurulduk. Motokuryeler zor durumda. Bu gençler emekli olamayacaklar. Gelecekleri yok. Sigortalarını kendiler yatıramıyor ,erteliyorlar sonra devlete borçları birikiyor."

"KURYELER GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR!"

Başkan Akpınar, motokuryeliğin zor bir meslek olduğunu vurgulayarak, "Bizim sermayemiz canımız. Çalışma koşulları çok ağır. Motokuryeler gece-gündüz çalışıyor. Kış mevsimi geldi. Havalar soğudu. Birçok kuryeci yüz felci oldu." diye belirtti.

Akpınar, motokuryelerin çok ciddi sorunların olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Gençlerin geleceği elinden alınıyor. Gençler para kazandığını zannediyor ancak motokuryeler emekli olmayacak. Borçları var. Eline geçtiği 40 bin lirayı asgari ücretten yüksek aldığı için seviniyor. Ancak devlete borçlanıyor.”

Başta Akaryakıt, motor bakımı, kask, motor kıyafetleri, sigorta gibi birçok kalemde giderler olduğunu vurgulayan Akpınar, motokuryelerin zor durumda olduğunu söyledi.

MOTOKURYELER ÖLÜMLE BURUN BURUNA!

Akpınar, kuryelerin ölümle burun buruna olduğunu vurgulayarak, "Ben de motokuryelik yaptım. 2015 yılında kaza yaptım, ayak bileğim 5 yerden kırıldı. Ayağıma platin takıldı. Ölümle her gün burun burunayız.” ifadelerini kullandı.

Başkan Akpınar, kuryelere diksiyon, hitabet, iş güvenliği ve ilk yardım gibi birçok alanda eğitim verilmesi gerektiğine işaret ederek, ”Biz her gün insanlarla muhatap oluyoruz. Her gün yollardayız. Ölümle burun burunayız. Bizim kuryelere eğitim verilmesi gerekiyor." dedi.

"BAĞ-KUR'U YATIRAMIYORUM!"

Evli ve 1 çocuk babası motokurye Kemal Cankılıç ise İmam hatip mezunu olduğunu ancak motokuryeliğinin cazip geldiği için mesleğe 3 yıl önce adım attığını söyledi.

Kurye Cankılıç, şunlar söyledi:

"Sigortamı ödeyemiyorum. Kira da oturuyorum. Evin giderleri var. İlk başlarda mesleğe başladığımda çok mutluydum. Ama sonra gördüm ki sigortam yapılmıyor. Ben ödemek zorundayım. Kazandığım parayı sigorta, akaryakıt ve motosiklet bakımına verdiğimde elimde asgari ücretten daha az kalıyor. Bu yüzden BAĞ-KUR'u yatırmıyorum. Devlete 120 bin TL borcum var. BAĞ-KUR'u yatırsam evi geçindiremem .”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri