Etlik Şehir Hastanesi böbrek nakli bekleyenlere umut oldu

Ankara'nın ikinci şehir hastanesi olan Etlik Şehir Hastanesi, hizmete açıldığından beri 27 organ nakliyle, böbrek nakli bekleyen hastalara umut oldu.

Ankara'daki şehir hastaneleri şifa bekleyenlere umut oluyor. Bunlardan biri olan Etlik Şehir Hastanesi Nefroloji Kliniği Sorumlusu ve Transplantasyon Ünitesi Nefroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Deniz Aylı, organ bağışının önemine dikkati çekti.

Türkiye'de şu anda 80 bin civarında hastanın böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz tedavisiyle yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Prof. Aylı, bu hastaların sağlığına kavuşabilmesi için en ideal tedavinin böbrek nakli olduğunu söyledi.

"KADAVRADAN ORGAN BAĞIŞI DÜŞÜK"

Aylı, "Ülkemizde kadavradan organ bağışının düşüklüğü nedeniyle şu anda 25 bin civarında böbrek yetmezliği bulunan hastamız, kadavradan nakil bekleme listesinde yer alıyor." dedi.

Türkiye'nin canlıdan böbrek nakillerinde dünyada ilk üçte yer aldığının altını çizen Aylı, "Hastanemiz Transplantasyon Ünitesinde şu ana kadar 27 böbrek nakli gerçekleştirdik. Bu nakillerin 22'si canlıdan, 5'i kadavradan organ bağışıyla yapıldı." diye konuştu.

"ORGAN BAĞIŞINDA BULUNALIM"

Prof. Dr. Aylı, organ bağışı konusunda toplumsal farkındalığın artmasının önemine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Kadavradan organ bağışı sayılarının artırılması çok önemli. Ülkemizde bu oran yüzde 20 düzeyinde. Dünyada organ nakillerinin yüzde 70'i kadavradan, yüzde 30'u canlıdan yapılıyor. Böbrek veya diğer organ nakillerini teşvik etmek amacıyla lütfen organ bağışında bulunalım."

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2023'te ortalama 3 bin 500 civarında böbrek nakli yapıldığını da açıklayan Aylı, "2024'ün şu ana kadar olan verilerine göre de yaklaşık 750 böbrek nakli gerçekleştirildi. Dünya genelinde böbrek nakillerinin büyük bölümü kadavradan oluyor. Ülkemizde 2023 verilerine göre, beyin ölümü gerçekleşen hasta gruplarının yüzde 16'sında organ bağışı söz konusu." şeklinde konuştu.

-

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri