Galeri Sanatyapım Atölyesi'nde "İbrahim Demirel'in Objektifinden Tuvallere" sergisi büyük ilgi görüyor

Galeri Sanatyapım Atölyesi, 24 Haziran-12 Temmuz 2024 tarihleri arasında, sanatseverlere unutulmaz bir sergi sundu. Sema Sanal’dan desen, yağlıboya resim ve resim teknikleri dersleri alan ressamların geleneksel yıl sonu sergisi, bu yıl "İbrahim Demirel'in Objektifinden Tuvallere" temasıyla gerçekleşti.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Sergide, ülkemizin önemli fotoğraf sanatçılarından İbrahim Demirel'in siyah/beyaz ve renkli fotoğraflarının, ressamların kendi tarz ve tekniklerini kullanarak tuvallere yansıtıldığı eserler yer aldı. Sanatseverler, bu özgün çalışmaları Galeri Sanatyapım’da keşfetme fırsatı buldu.

Sergide; Sema Sanal'ın da bir eseriyle yer alacağı bu özel etkinlikte, Aıslın Beste Smith, Aslı Ayaröz Aksoy, Aylin Uluşan, Aysel Güldemir, Ayşe Kürü, Ayten Öz, Başak Gök, Başak Tüzün, Beyhan Türkyılmaz, Cansu Arzu Özden, Derya Değirmenli, Ezgi İğde, Fatma Gergin Mit, Göze Çetin, Gülay Çığırkan, Günseli Saylam, Murat Atmaca, Nehir Akkaya, Nilay Kefoğlu, Semiha Koç ve Yusuf Üçme'nin eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

"BİR FOTOĞRAFIN RESME DÖNÜŞMESİ BİR SERÜVENDİ"

Serginin temasını ve yaratım sürecini anlatan Sanat Eğitimcisi Sema Sanal ise şöyle konuştu:

"Her sene bir kavram üzerinde gidiyoruz. Bu sene referansımız İbrahim Hoca'nın fotoğrafları oldu. Çeşitli ülkeden yurt içi ve yurt dışı fotoğraflarını referans alarak tuvale geçirdik. İlginç bir çalışma oldu; bir fotoğrafın resme dönüşmesi bir serüvendi. Güzel şeyler yaşandı. İlk başlayan arkadaşlar bile büyük bir başarıyla sonuçlandırdılar. Ebat olarak büyük olduğu için tecrübemiz fazla yoktu ama şimdi uzun soluklu olsun diye çaba sarf ettik. Toplamda 1,5-2 ay sürdü diyebilirim."

RESMETMEK VE RESİM YAPMAK

Sanatçının resmetme ve resim yapma sürecini de değerlendiren Sanal, "Resmetmek var, resim yapmak var. Resim yapmak deyince biraz kişinin kendinden kattığı yorum da dâhil olur. Resmetmek de büyük bir başarı. Öncelikle yeni başlayan arkadaşlar ne kadar doğru yansıtabiliriz? Yani gördükleri fotoğrafı renk olarak yansıtmaya çalıştılar. Bir de palet oluşturmak da ayrıca bir şeydir. Özellikle palet oluşturulsun ve bir anda bir çıkışı olmasın istedik." ifadelerini kullandı.

Sema Sanal, sergiye katılan ressamların çeşitliliğine dikkat çekerek açıklamasına şöyle devam etti:

"Sergiye katılan 22 ressam var. 18 yaşında olan da var, 83 yaşında olan da var. Tabii böyle olunca ortam çok daha farklı oluyor, alışverişler çok daha farklı oluyor. Yaş alanların tecrübesi farklı, yenilerin heyecanı var. İkisini bir araya getirerek birlikte bir patlama olsun istiyoruz."

“ZOR OLAN ONU LAYIĞI İLE TUVALE AKTARABİLMEKTİ”

İbrahim Demirel'in fotoğraf anlayışını da vurgulayan Sanal, sözlerini şöyle tamamladı: "İbrahim Demirel’in açıklamalarında da vardır, ‘Ben fotoğraf çekmem, fotoğraf yaparım’ diye. Bunlar yapılmış fotoğraflardır. Peyzaj fotoğrafçısı ya da sosyal içerikli fotoğraf çekenlerden farklı bir şey. Doku ritmi dediğimiz estetik kaygılar, manzara karşısında alınan bir tavır var. Zaten hazırdı bizim için her şey; zor olan onu layığı ile tuvale aktarabilmekti."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri