Gıda güvenliği için önemli adım: "Taklit ve tağşiş listeleri artık anlık yayınlanacak"

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini açıklamasının ardından gıda güvenliği ile ilgili sorular gündemde yerini aldı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, bakanlığın bu tespitleri yaptığı anda web sitesinden açıklanacağını belirterek, gıda güvenliği açısından önemli bir adım atıldığını vurguladı.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Tarım ve Orman Bakanlığı, insan sağlığını tehlikeye atabilecek taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini yayınladı. 2022 yılından bu yana açıklanmayan bu liste, geçtiğimiz günlerde yeniden kamuoyuyla paylaşıldı. Listede yer alan firmalar, ürettikleri gıdalara hile karıştırarak tüketiciyi yanıltan ve sağlığı riske atan ürünler sundukları gerekçesiyle ifşa edildi.

Bu gelişme üzerine TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın artık bu tespitlerin listesini düzenli olarak ve anında internet sitesinde yayınlayacağını belirtti. Üzümcü, "Bu liste 2022’den beri yayınlanmıyordu. Yeni bir adımla, bakanlık tespitini yaptığı her taklit ve tağşiş listesini anlık olarak resmi internet sitesi üzerinden paylaşılacağı duyuruldu. Bu, gıda güvenliği açısından önemli bir gelişme" dedi.

"SAHTECİLİK EN ÇOK PAHALI GIDALARDA GÖRÜLÜYOR"

Sahtecilik yapılan ürünlerin genellikle pahalı ve yüksek talep gören gıdalar olduğuna dikkat çeken Üzümcü, "Zeytinyağı, bal, et ve et ürünleri gibi gıdalarda taklit ve tağşişin daha yaygın olduğunu görüyoruz," dedi. Ülkenin ekonomik sıkıntılar yaşadığı bu dönemde, yüksek enflasyonun sahtecilere gün doğurduğunu belirten Üzümcü, gıdalara hile karıştırarak kolay yoldan kâr elde etmek isteyenlerin çoğaldığını söyledi. Taklit ve tağşişin iki ana şekilde yapıldığını belirten Üzümcü, “Taklit, bir ürünün aslında olmadığı halde oymuş gibi gösterilmesidir. Örneğin, bal olmayan bir ürüne glikoz şurubu karıştırılarak bal olarak sunulmasıdır. Tağşiş ise, bir gıdanın doğasında bulunmayan ucuz bileşenlerin eklenmesidir. Mesela zeytinyağına tohum yağları, ayçiçek yağı veya pamuk yağı karıştırılması gibi” dedi.

"ET ÜRÜNLERİNE TEK TIRNAKLI HAYVAN ETİ KARIŞTIRILIYOR"

Et ürünlerinde yapılan sahteciliğe de değinen Üzümcü, özellikle dana ve koyun etine at veya eşek gibi tek tırnaklı hayvanların etlerinin karıştırıldığını ifade etti. Bu durumun hem tüketici tarafından kabul görmediğini hem de sağlık riski taşıdığını vurguladı. "Bu tür sahtecilikleri tüketici olarak fark etmemiz neredeyse imkânsız. Teknolojinin son imkânlarıyla yapılan bu hileler, ancak analiz sonucunda ortaya çıkabiliyor" diyen Üzümcü, bu noktada Bakanlığa önemli görevler düştüğünü belirtti.

"TÜKETİCİYE DÜŞEN SORUMLULUKLAR VAR"

Gıda güvenliği konusunda tüketicilere de büyük sorumluluk düştüğünü söyleyen Üzümcü, "Hammaddesinden daha ucuza satılan gıdalara karşı şüpheci yaklaşmalıyız. Eğer şüphelendiğimiz bir ürün olursa Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Alo 174 hattına şikâyet etmemiz gerekiyor," dedi. Üzümcü, Bakanlığın sahteciliği yapan firmaları anlık olarak ifşa etmesinin olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. "Bu tür firmalar maddi cezalar alıyor, ancak sahtecilikten kazandıkları yüksek kârlar, bu cezaları gözlerinde büyütmüyor. Dolayısıyla bu firmaların ifşa edilmesi en büyük ceza oluyor" diyerek sürecin devam etmesi gerektiğini belirtti.

"DENETİMLERİN ARTMASI ŞART"

Üzümcü, sahteciliği engellemenin birincil yolunun ekonomik düzenin sağlanması olduğunu ifade ederken, gıda sahteciliğinin önlenmesi için daha etkin denetimlerin yapılması gerektiğini vurguladı. "Enflasyonun düşmesi, bu tür sahtecilikleri nispeten azaltacaktır. Ancak asıl çözüm, devletin daha sıkı denetimlerle bu tür hilekârlara göz açtırmamasıyla mümkündür" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri