Gölbaşı Belediyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (THBMER) işbirliği ile ortaklaşa hayata geçirilen ‘Gölbaşı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi', vatandaşları geçmişin izinde bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor.
DOĞUMDAN ÖLÜME ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER ANLATILDI
Gölbaşı'nın zengin somut olmayan kültürel mirasının derlenmesi, kuşaktan kuşağa aktarılması ve korunması amacıyla tasarlanan bu proje, Gölbaşı Belediyesi'nin liderliğinde ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nin bilimsel katkılarıyla gerçekleşiyor. Müze, şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesi karşısındaki 21 bin metrekarelik alanda, Gölbaşı'na özgü andezit taşından inşa edilmiş durumda.
Doğumdan ölüme kadar insan yaşamındaki çeşitli geleneklere odaklanan müze, kırklama, dış hediği, sünnet gelenekleri, asker uğurlama, kına gecesi, düğün gelenekleri, geleneksel sohbet toplantıları, mutfak kültürü, el sanatları, sözlü anlatımlar ve geleneksel çocuk oyunları gibi unsurları interaktif bir şekilde ziyaretçilere sunacak.
''GÖLBAŞI'NIN DEĞER VE KÜLTÜRÜ GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK''
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, yakında açılacak olan Gölbaşı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nin amacını, Gölbaşı'nın değer ve kültürünü gelecek nesillere aktarmak olarak belirtti. Şimşek, projenin gençleri kültürel yozlaşmadan korumayı hedeflediğini vurgulayarak, müzenin Gölbaşı'nın geçmişine sahip çıkmada önemli bir araç olduğunu ifade etti. Müzenin, Gölbaşı'nın kültürünü ve değerlerini en güzel şekilde yansıtan örnekleri içerdiğini ve ziyaretçilere geçmişe yönelik bir yolculuk deneyimi sunacağını söyledi.