ÖZEL HABER: ESRA SARI
Atatürk'ün kurukahvecisi olarak bilinen Ulus'taki Gül Kahve, tam 100 yıldır ticari faaliyetini sürdürüyor. Günümüzde ise Altındağ ilçesindeki Hacı Bayram Veli Caddesi'nde bulunuyor.
İstanbul'da kök salan kahve serüveni, 1922 yılında İnce Mehmet'in oğlu Ahmet İncegül tarafından Ankara'ya taşınarak başladı.
İşletmenin 4. kuşak temsilcisi 72 yaşındaki Ahmet Hamdi İncegül, anadolugazete.com.tr'ye, bir asırlık işletmenin ortaya çıkış hikayesini anlattı.
Mesleği 1971'de babası Muzaffer Rıza'dan devraldığını söyleyen İncegül, 52 yıldır işletmenin başında olduğunu belirtti.
Gül Kahve'nin Ankara'nın ilk kuru kahvecisi olarak bilindiğini ifade eden İncegül, işletmenin köklü bir geçmişe sahip olduğunu, tarihçesinin 1800'lü yıllara dayandığını söyledi.
1922 yılında İnce Mehmet'in oğlu Ahmet İncegül Ankara'ya gelerek Ulus Karaoğlan Çarşısında Ankara'nın ilk kurukahveci dükkanını açtığını belirten İncegül, "O zaman kahveler ocaklarda kavrulur, dibeklerde dövülür, eleklerde elenir ve müşteriye öyle satılırdı. Osmanlı İmparatorluğu her ne kadar son zamanlarını yaşıyorduysa da devletin ileri gelenlerinin müşterimiz olduğu bilinmektedir." dedi.
Geleneğin, babadan oğula aktarılarak günümüze kadar ulaştığını kaydeden İncegül, ürettikleri kahveye güvendiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Bir işletmenin bu kadar uzun süre ayakta kalması için öncelikle kaliteli üretim yapması, işini sevmesi ve müşteriyi memnun etmesi gerekiyor. Zaten kahve bizim kültürümüzde çok önemli bir yer tutuyor. Kahveye özen gösterdikçe işletmemiz ayakta kalıyor."
İncegül, Türk toplumunda kahvenin ayrı bir yeri olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kahve içmeyi seviyoruz. Toplumumuzda vatandaşlar daha çok köpüklü kahveyi tercih ederler ancak kahve tiryakileri köpüksüz kahveyi tercih eder. Kahve bizim kültürümüzde çok önemli bir yere sahip. Biz de misafirlerimizi kahve içirmeden göndermeyiz. Kahvenin kırk yıl hatırı vardır."
Ankara'nın kahve kültürünün her geçen gün arttığına da işaret eden İncegül, özellikle gençlerin son yıllarda kahveye daha meraklı olduklarını aktardı.
Ahmet İncegül, Türkiye'de kahve çekirdeğinin yetişmediğini belirterek, "Kahve çekirdeğini Brezilya'dan getiriyoruz. Brezilya çekirdeği kullanıyoruz. Yıllardır bu kahve çekirdeğini kullandık. Müşteriler memnun." diye konuştu.
İncegül, kahvenin kilosunun ise 400 lira olduğunu da belirterek, sözlerini tamamladı.