Havlunun kenarına nakış işleyenler kaldı mı? |Devrin unutulan gelenekleri Suluhan'da devam ediyor

Ankara'nın Suluhan çarşısında, geçmişin izleri günümüzde yeniden can buluyor! Çeyiz geleneği, gençlerin ve büyüklerin el birliğiyle yaşatılıyor. El işçiliğiyle şekillenen çeyiz süslemeleri, evliliğe adım atan gençlerin özenle hazırladığı bir miras niteliğinde. Gelenek, sadece bir alışkanlık değil, kültürel bir mirasın da taşıyıcısı...

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN


Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte Ankara'nın çeyiz dükkanları hareketlendi. Her ne kadar gelenekler eskide kaldı düşünceleri artmış olsa da büyüklerin yolundan gidenler hâlâ bulunuyor. Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Suluhan'da çeyiz işlemeleri yapan Yasemin Mutlu, "Çeyiz geleneği azalmış olsa da tükenmiş diyemeyiz. Büyüklerin izinden giden birçok gencimiz var. Çeyiz işlemeleri yapmaya devam ediyoruz. Gençler istemese de bazen son söz annelerden çıkıyor ve bir şekilde o çeyizler yapılıyor," sözleriyle anne ve evlenecek çiftler arasında geçen sıcak sohbetleri muhabirimizle paylaştı.

YENİ GELİNLERİN EL BECERİLERİNİ SERGİLEMENİN BİR GÖSTERGESİ OLARAK BİLİNİYOR


Çeyiz işlemesi ve bohça süsleri genellikle el işçiliğiyle oluşuyor. Bu işlemeler, evlenen gençlerin yeni evinde kullanabileceği çeyiz eşyalarını süslemek için yapılıyor. Gelenek genellikle kültürel ve bölgesel farklılıklara dayanırken kadınların el becerilerini sergilemek ve çeyiz gösterme geleneklerinin de bir öncüsü diyebiliriz.

YÜKTE HAFİF EMEKTE AĞIR

Mutlu, "Eskiden büyüklerimiz kandil ışığında işlermiş," sözleriyle andığı çeyiz geleneğini şu sözlerle anlattı: Çeyiz süslerinin maliyeti, kullanılan malzemelere, süslemenin karmaşıklığına ve el işçiliğinin kalitesine bağlı olarak değişir. Bazı süslemeler daha maliyetli olabilirken, diğerleri daha uygun fiyatlı olabilir. Genellikle el işi ürünlerin maliyeti, emeğin değeri ve kullanılan malzemelerin kalitesine göre belirlenir.

ENVAYİ ÇEŞİT EL EMEĞİ

"Çeyizde genellikle nakış, dantel işleme, iğne oyası, dikiş işleri, çeyiz sandığı süslemesi, örtü ve yatak takımları gibi çeşitli işlemeler bulunur. Bu işlemeler genellikle gelin tarafından ya da aile fertleri tarafından yapılır ve evlilik için hazırlanan eşyaları süslemek için kullanılır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri