Sakarya Meydan Muharebesi’nin Haymana topraklarında geçtiği bilgisi yakın zamana kadar kamuoyunda pek bilinmiyordu. Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut’un göreve gelir gelmez “İlk İş Milli Mücadele” demecinin ardından çalışmalara başlayan Haymana Belediyesi emeklerinin karşılığını almaya başladı. Haymana’nın 2015 yılında Tarihi Milli Park ilan edilmesiyle birlikte bölgede şehit mezarları bulunup anıt mezarlar yapıldı.
Haymana Belediyesi de her yıl düzenlediği “Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana Sempozyum”u ile İlçenin savaştaki rolü ve önemini geniş kitlelere duyurmaya çalıştı.
Bu çalışmaların en önemli ayağı ise ders kitaplarında Sakarya Zaferi’nin anlatıldığı bölümlerde savaşın Haymana’da geçtiği bilgisinin ve Haymana adının geçmesiydi. Bu konuda Milli Eğitim Bakanı ve Talim Terbiye Kurulu Başkanıyla görüşen Başkan Turgut’un girişimleri sonuç verdi. Bu yıl basılan 12. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında Sakarya Meydan Muharebesi’nin anlatıldığı bölümde savaşın Haymana-Mangal Dağı’na yapılan taarruzla başladığı bilgisi verildi.
TURGUT “ SÖZ VERDİK GERÇEKLEŞTİRDİK”
Haymana adı tarih kitaplarında olacak, dediklerini ve gerçekleştirdiklerini belirten Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut “Sakarya Meydan Muharebesi’nin geçtiği ve kazanıldığı toprakların Haymana olduğunu duyurmak için çalışıyoruz. Çalışmalarımızda çok önemli bir aşamayı geçtik. Tarih kitaplarında bundan sonra Haymana adı yer alacak. 12. sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında, Savaşın 23 Ağustos’ta Haymana Mangal Dağı’nda başladığı anlatılıyor. Yaptığımız çalışmaların, Milli Eğitim Bakanlığı nezdindeki girişimlerimizin karşılığını böylece aldık. İlçemizin Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki rolü ve önemini gençlerimiz okuyacak, öğrenecek ve tüm Türkiye bu bilgiyi duyacak.” dedi.