ÖZEL HABER: ESRA SARI
Mamak Müteahhitler Derneği Başkan Vekili Kubilay Akşit, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, artan maliyetler, küresel krizin olumsuz etkileri ve salgın nedeniyle inşaat sektörünün zor bir dönemden geçtiğini söyledi.
1992 yılından beri inşaat sektöründe olduğunu dile getiren Akşit, Covid-19 salgınıyla birlikte durgunluk sürecine giren inşaat sektöründe o günden bu yana konut stokunun önemli ölçüde eridiğini anlattı.
"İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DURGUNLUK YAŞANIYOR"
Sektörde yıl başından bu yana yeni bir durgunluk yaşandığını kaydeden Akşit, bunun nedenleri arasında fiyatların yükselmesi, krediye ulaşım zorluğu ve seçim ortamının bulunduğunu belirtti.
Ankara'da inşaat sektöründe bir durgunluk yaşandığını vurgulayan Akşit, şöyle konuştu:
"Pandemi süresinde inşaat sektörü durma noktasına geldi. Pandemiden sonra ise ekonomik krizi inşaat sektörünü etkiledi. Ardından 6 Şubat tarihinde asrın felaketini yaşadık. Kahramanmaraş merkezli depremler meydana geldi. Bu nedenle şu an inşaat sektörü Ankara'da durgun. Şu an deprem bölgesinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Ankara'daki inşaatta çalışan personeller deprem bölgesinde."
İnşaat sektörünün birçok sorunu olduğunu aktaran Akşit, şunları kaydetti:
"Ankara, İstanbul, Adana, Konya ve İzmir inşaat sektörünün kalbi. Depremler sebebiyle iş gücü de deprem bölgesine kaydı. İnşaat sektöründe şu an personel sıkıntısı yaşanıyor. Kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz. İnşaat sektörünün en büyük sıkıntısı bu. Günümüzde en büyük sıkıntı artık personel bulamıyoruz. Maliyetler arttı. Son zamanlarda inşaat sektöründe yaşanan diğer bir problem ise ham maddeye ulaşım konusunda sıkıntı yaşanıyor. Ham madde sıkıntısı yaşıyoruz. Arzda bir problem yaşanıyor. "
"ANKARA'DAKİ KONUT İHTİYACI BİR AN EVVEL ÇÖZÜLMELİ"
Akşit, Ankara'da bir süredir konut üretiminin yetersiz olması nedeniyle artan ihtiyacın karşılanamadığını ve bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini de ifade etti.
İnsanların temel hak ve ihtiyaçlarının 'barınma', 'yiyecek' ve 'giyecek' olarak tanımlandığını aktaran Akşit, Ankara'nın depremlerden sonra göç aldığını anımsatarak, "Ankara’da kiralar artıyor. Maliyetler arttı. Ankara depremlerden sonra en çok göç alan illerden bir tanesi. Ankara çok büyük göç aldı. Ama Ankara'da konut sayısı yetersiz. Ankara’da konuta ihtiyaç var. Ancak üretim yapamıyoruz." diye konuştu.
"KONUT ÜRETİMİN EN YAVAŞ OLDUĞU DÖNEM"
Akşit, şu an konutta üretimin en yavaş olduğu dönemden geçtiklerini kaydederek, şöyle konuştu:
"Yeni konut üretiminin artması amacıyla verilen desteklerin verilmesi gerekiyor. Kredi sorununun giderilmesi, yeni büyük projelerle güvenli ve yaşanabilir konutlar üretilmesi gerekiyor. Ülkemizde çok ciddi sayıda genç kuşak var. Onlar en kısa sürede kiradan kurtulup ev sahibi olmanın yollarını arıyor."
Türkiye ekonomisinin büyümesinde inşaat sektörünün de etkili olduğuna işaret eden Akşit, şöyle devam etti:
"İnşaat sektörü bu ülkenin lokomotif sektörüdür. İnşaat sektörü istihdam yaratan bir sektör. Devletin hazine arsaları, arsa paylarının maliyetini düşürebilmek adına müteahhit firmalarına satışa çıkarmaları ya da kat karşılığında vermeleri gerekiyor. Devletin inşaat sektörünü desteklemesi gerekiyor. Devletin özel sektöre hiçbir katkısı yok. Kredi bulamıyoruz. Ticari krediye ulaşım da zorlaştı. Sektörün uygun faizli kredi sunulması gerekiyor. İnşaat sektörü en kolay istihdam sağlayan sektör. Yüzlerce alt sektörü etkileyen inşaat, diğer sektörlerin hepsinin önünü açıyor. Bu anlamda destekler çok önemli."
"İNŞAAT SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR"
Akşit, İnşaat sektörü çok zor durumda olduğunu ve can çekiştiğini belirterek, "Maliyetler belimizi büküyor. Birçok kalemde eksik var. Nakliye, enerji, işçi gibi birçok kalemde gider var. Biz aylık maliyet çıkartmaya başladık." dedi.
Bir binanın maliyetinin son 2 yılda sürekli arttığına dikkat çeken Akşit" Arsa payı hariç metre kare fiyatı 10-12 bin TL arasında. 1 metre kare konutun maliyeti 10-12 bin TL arasında. Bir binanın yapım maliyeti artık en az 3 buçuk, 4 milyon TL’yi buluyor." diye belirtti.