İstanbul Diş Hekimleri Odası TBMM Önünde Basın Açıklaması Yaptı

İstanbul Diş Hekimleri Oda Başkanı Berna Aytaç ve Ankara Diş Hekimleri Oda Başkanı Serkan Er, bugün TBMM önünde yaptıkları açıklamada 'Emekli diş hekimlerine ek ödeme, 15 yılını dolduran meslektaşlarımıza yeşil pasaport istiyoruz' açıklaması yaparak hekimlerin sorunlarını dile getirdi.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

FOTOĞRAFLAR: GÜNSU ÖZMEN

İstanbul Diş Hekimleri Oda Başkanı Berna Aytaç, ağız ve diş sağlığının genel sağlıkla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayarak, ülkede ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin yetersizliğine dikkati çekti.

Diş sağlığı hizmetlerine erişimin artırılması gerektiğini belirten Aytaç, kamuda diş hekimi istihdamının yetersiz olduğunu ve çalışan hekimlerin ağır iş yükü altında olduğunu ifade etti. Ayrıca, mevcut düzenlemelerin diş hekimlerini mağdur ettiğini ve muayenehane açmayı zorlaştırdığını belirten Aytaç, bu konudaki taleplerini Türkiye Büyük Millet Meclisine ilettiklerini ve sağlık ile ilgili yasal düzenlemelerde değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı.

“BİZLER NE İSTİYORUZ?”

İstanbul Diş Hekimleri Oda Başkanı Berna Aytaç, diş hekimleri olarak ne istediklerini şöyle sıraladı:

  • Kamuda diş hekimi istihdamı artırılmalı ve öncelikli koruyucu ağız diş sağlığı hizmeti verilmelidir.
  • Kamu sağlık kuruluşlarında şiddeti doğuran temel sebeplerden biri olan performans baskısı kaldırılmalı ve günlük hasta sayısı azaltılmalıdır.
  • Diş hekimi ve tüm sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması için caydırıcı yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır.
  • İstihdam planlaması yapılmaksızın yeni diş hekimliği fakültesi açılmamalıdır.
  • Özel sağlık kuruluşlarında ücretli çalışan diş hekimlerinin özlük haklarını ortadan kaldıran taşeron çalışma biçimi engellenmelidir.
  • SSK ve Bağ-Kur emeklisi diş hekimlerine mesleki eğitimi, çalışma niteliği gözetilerek ek ödeme verilmelidir.
  • Kentsel dönüşümde muayenehanelere geçici ruhsat verilmelidir. Muayene ve klinik ruhsatında bina riski yeterli olmalıdır.
  • Diş hekimi olmayan şahısların ağız sağlığı merkezilerine ortak olmalarını sağlayan yönetmelik maddesi değiştirilmelidir.
  • Fiili hizmet zammı muayene sahibi diş hekimleri için de uygulanmalıdır.
  • Meslekte 15 yılı doldurmuş diş hekimlerine ‘Yeşil Pasaport’ hakkı verilmelidir.
  • Sağlık hizmetlerinde katma değer vergisi yüzde 1 olmalıdır.
  • Halkın ağız ve diş sağlığı merkezlerine erişiminin sağlanması ve emeklilik haklarımız dahil olmak üzere tüm taleplerimizin gerçekleştirilmesi için çabalarımız kararlı bir biçimde devam edecektir” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

"İNSAN SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLENİYOR"

Ankara Diş Hekimleri Oda Başkanı Serkan Er, “Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetini öncüleyen, güçlendiren politikalara geçilmesini savunuyoruz.” dedi.

Er, konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: "Bunlara ek olarak, “Özel Ağız ve Diş Sağlığı merkezlerinde diş hekimi dışındaki kişilerin ortak olabilmesine olanak veren kuralların, masrafına uygulanan tedavilerde yetersizliklere neden olması ve toplum sağlığını gittikçe tehdit etmesi nedeniyle ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmak kadar sağlık kuruluşları hakkında yönetmelikten çıkarılmasını istiyoruz."

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok, Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ ve İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk diş hekimlerine desteğe geldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri