ÖZEL HABER: SAMET EKER
Ankara’da Kale ile çevresi doğuşun ve gelişimin merkezi olmuş, ondan dolayı her bir sokağı ayrı bir zenginlik dolu. Kale ile Hamamönü arasında kalan bölge, ilk kuruluş alanlarından ve manevi değeri yüksek yapıları barındırıyor. Önemli yapılardan biri olan Rüstem Nail Camii ise bugüne ulaşan tarihi eserler arasında yer alıyor.
13. YÜZYILDAN TARİHİ MİRAS
Ankara'nın tarihi zenginliklerinden biri olan Ulucanlar'a yakın, Sakarya Mahallesi'nde bulunan Rüstem Nail Camii, duvar işçiliği ve mihrap stili açısından 13. yüzyıla dayanan tarih mirası taşıyor. Caminin enine dikdörtgen planlı ve düz tavanlı olması, mimarisindeki özelliklerden sadece biri olarak karışımıza çıkıyor. Ceminin duvarları iri kesme taş temel üzerine, ahşap hatılı kerpiç örgüyle inşa edildi. Batı tarafında ise kıble yönünde uzanan son cemaat yeri bulunuyor. Bu alan, zengin profilli ahşap yastıkları olan üç ahşap direkle desteklenmiş bir tavana sahip.
DİKKAT ÇEKEN ÖZELLİKLERİ
Mescidin güney duvarına göre büyük kalıplama tekniği ile yapılmış sarkıt nişli alçı mihrap, dikkat çeken diğer bir özelliği bünyesinde barındırıyor. Bu mihrap, tavana kadar uzanarak estetik bir şıklık sunuyor. Mihrap karşısındaki ise Rüstem Nail'in kızı Naile'nin mezarı yer alıyor. Rüstem Nail'in kendine ait mezarı ise avlu içerisinde bulunuyor.
TARİH İÇİNDE MANEVİ HUZUR
2005 yılında gerçekleştirilen onarım ile mescidin tarihi dokusu korunarak günümüze taşındı. Tarihi mekan, kısmen yenilenmiş olmasına rağmen, Rüstem Nail Mescidi, 14-15. yüzyıla ait orijinal mihrabıyla Ankara'nın mescit geleneğinde önemli bir yer tutuyor. Ankara'nın tarihine ışık tutan bu mescit hem mimari güzellikleriyle hem de içinde barındırdığı hikayelerle ziyaretçilerine benzersiz bir manevi huzur sunuyor.