Kalecik Karası Üzüm Festivali başladı: "Kalecik Karası'nın sırrı ikliminde"

Kalecik Karası Üzüm Festivali'nin 14'üncüsü büyük bir coşkuyla başladı. anadolugazete.com.tr olarak, festivalin simgesi olan Kalecik Karası üzümünü üreticilere sorduk.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara’nın Kalecik ilçesine Kalecik Karası üzümü, bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Kalecik Karası Üzüm Festivali ile kutlanıyor. Festivalin ilk gününde hem ziyaretçilerin hem de üreticilerin ilgisi büyük...

ÜZÜMÜN SIRRI KIZILIRMAK'IN ÖZEL İKLİMİ

Kalecik Karası üzümü, Kızılırmak Vadisi’nde bulunan kırmızı ve kahverengi toprakların yanı sıra, bölgenin mikro-klima koşulları sayesinde yetiştirilen bir üzüm türü olarak biliniyor. Sadece Kalecik bölgesinde yetişen ve şaraplık üzüm olarak büyük öneme sahip olan Kalecik Karası yetiştiricisi Yasin Ulaş, Ankara'nın özgün meyvesini şu şekilde açıkladı:

“Kızılırmak Vadisi’ndeki kırmızı toprak ve nemin yükselmemesi, Kalecik üzümü için burayı mükemmel bir yer yapıyor. Kalecik üzüm fidanını Denizli, Kırşehir ve Nevşehir gibi birçok yere götürmeyi denedik ama yetiştiremedik.”

"HASATTA BU YIL DÜŞÜŞ VARDI"

Üreticiler, bu yıl yaşanan hava koşulları nedeniyle hasadın geçen dönemlere göre düşük olduğunu dile getirdi. Bu yıl kışın soğuk, yazın ise aşırı sıcak geçen mevsim şartlarından dolayı Kalecik Karası üzümünün veriminin düştüğünü söyleyen Yaşar Yılmaz, şunları ekledi:

“Bu yıl festivalden çok memnunuz. Ancak maalesef hasat diğer dönemlere göre düşük, çünkü kışın soğuk, yazın da sıcak üzümümüzü etkiledi.”

"FESTİVALDEN MEMNUNUZ"

"Kalecik Karası, dikildikten üç yıl sonra ürün vermeye başlıyor ve 1 dekar alandan yaklaşık 1 ton üzüm elde edilebiliyor. Her bir kilo üzümden ise 1 şişe şarap üretilebiliyor," bilgisini veren üretici Neriman Özcan da bu duruma dikkat çekti:

“Kalecik’in toprakları üzümümüz için çok uygun. Kalecik Karası’nın tadı ve kalitesi, bu topraklardan ve iklimden geliyor. Bu topraklar sayesinde üzümümüz ülkemizin en iyi şaraplık üzümü oluyor.”
Üretici Abdullah Özcan, festivalin bölgeye kattığı ekonomik canlılığa dikkat çekerek şunları ekledi: “Festival sadece üreticiler için değil, bölge esnafı için de çok önemli. Hem turizme katkı sağlıyor hem de üzümlerimizin tanıtımını yapıyoruz. Festival sayesinde Kalecik Karası’nı daha geniş kitlelere ulaştırıyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri