ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Kırşehirli Eğitimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Kılıç, Cumhuriyetimizin 101. yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 26 Eylül 1932 tarihinde ilan edilen ‘Türk Dil Bayramı’nın 92. yıl dönümünü bir panel ile anacaklarını belirtti. “Aşık Paşa’nın 691. ölüm yıldönümü olan 3 Kasım’da kendisini rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz,” ifadelerine yer veren Kılıç, panelin detaylarını muhabirimize anlattı.
“TASAVVUFİ DERİNLİK HALKIN ANLAYABİLECEĞİ BİR DİLDE İFADE EDİLİR”
Prof. Dr. Kılıç, Aşık Paşa’nın Garipname eserindeki tasavvufi derinliğin halkın anlayabileceği bir dille sunulmuş olmasının, o dönemin edebiyatında hâkim olan Arapça ve Farsça’ya karşı bir cesaret örneği olduğunu belirterek , Aşık Paşa’nın Türk dili için taşıdığı öneme şu sözlerle değindi, “Aşık Paşa’nın eserlerinde görülen tasavvufi derinlik, halkın anlayabileceği bir dille ifade edilmiştir ki bu, o dönemde Farsça ve Arapça’nın hâkim olduğu bir edebiyat ortamında büyük bir cesareti gerektirmiştir.”
“KIRŞEHİR’İN YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLİ İSİMLER BU PANELDE YER ALACAK”
Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek olan “Aşık Paşa ve Türk Dili Paneli,” 3 Kasım 2024 Pazar günü saat 14.00’te Kırşehir Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Kılıç, bu panelde Kırşehir’in yetiştirdiği değerli bilim insanları Prof. Dr. Kemal Yavuz, Prof. Dr. İlhan Şahin ve Prof. Dr. Ahmet Doğan’ın da yer alacağını belirtti. Kılıç, “Kırşehir’in manevi birikimini temsil eden bu önemli şahsiyetlerin fikirlerini günümüzde yaşatmamız açısından büyük bir önem arz etmektedir,” diyerek, panelin hem kültürel mirasın korunması hem de genç nesillere aktarılması için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti.