Kırşehirliler Vakfı'ndan Cumhuriyetin 100. Yılında Kadın Konferansı ve Coşkulu Kutlama

Ankara Altındağ Aydınlıkevler Mahallesi Altınpark’ta bulunan Kırşehirliler Vakfı, Cumhuriyetin 100. yılını coşkuyla kutlamak ve kadınların gücünü vurgulamak amacıyla unutulmaz bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Katılımcılar, Cumhuriyetin 100. yılını kutlama heyecanıyla bir araya geldi.

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Kırşehirliler Vakfı ve Kırşehirliler Vakfı Kadın Kolları Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen etkinlik, Kırşehir'in kültürel zenginliklerini ve Cumhuriyet kadınlarının önemini vurguladı.

Etkinliğe, Kırşehirliler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Tekay, Kırşehirliler Vakfı Başkan Yardımcısı Mustafa Düger, Kırşehirliler Vakfı Kadın Kolları Başkanı Güniz Üpçin, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Şahin, birçok sivil toplum kuruluşu üyeleri ve davetliler katıldı.

Kırşehirliler Vakfı Kadın Kolları Başkanı Güniz Üpçin, programda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Değerli hemşerilerim, Kırşehirliler Vakfı Kadın Kolları Başkanlığı olarak bugün sizlerin karşısında böyle bir programa çıkmaktan onur ve gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hepinizi hoş geldiniz diyor ve sizlerin katkı ve desteği ile vakfımızın ve memleketimizin daha büyük hizmetler yapacağına inanıyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana 1,5 yıl geçti. Sayın başkanımızın ve yönetimimizin teveccühleri ile bu görevde bulunuyoruz ve memleketimize ve hemşehrilerimize önemli hizmetler sunma çabası içinde olduk. Bu çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Kırşehirliler Vakfı Kadın Kolları Başkanlığı'nın düzenlediği programa Kırşehirliler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Tekay katıldı. Tekay, açılış konuşmasında, kadın kolları başkanlığı ve üyelerine teşekkür etti.

Tekay, konuşmasında, STK'ların gönüllü bir şekilde hizmet veren kurumlar olduğunu ve hiçbir devlet desteği almadığını belirtti. Vakfın hizmetlerinin sadece üye katkıları, yönetim ve gönüllü katılımcıların emekleriyle gerçekleştirildiğini söyleyen Tekay, bu durumun gurur verici olduğunu ifade etti.

Tekay, vakfın hizmetlerinin daha da genişleyerek büyüyerek devam edeceğini dile getirdi.

DÜNYANIN İLK KADIN TEŞKİLATI KIRŞEHİR’E NASİP OLMUŞTUR

Memlekete ve hemşerilere yapılan hizmetlerin değeri ve olumlu etikleri aktarılan etkinliğin açılış konuşmalarının ardından, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Şahin, önemli açıklamalarda bulundu.

Ahi Evran dönemindeki özel teşkilatlanmaları, Cumhuriyetin kadınlar için taşıdığı önemi vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

"Geçmişten günümüze kadına verilen ayrıcalıkları düşünmek heyecan verici bir deneyim. Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı'nın kurduğu Baciyan-ı Rum gibi, dünyanın ilk kadın teşkilatları Türk devletine ve Kırşehir'e nasip olmuştur.

KADİM TOPRAKLARDA GÜÇLÜ BİR KÜLTÜRE SAHİBİZ

Ünlü tarihçi Halil İnalcık'ın dediği gibi, 'Türk kültür ve medeniyetini araştırmak üzere yola çıkanlar mutlaka bir gün yolları Kırşehir'e düşecektir.' Kadınları eğitmek ve temsil makamlarında yer vermeye odaklanarak ulusların daha hızlı bir şekilde refah seviyelerine ulaşabileceğine inanıyorum. Türk anasının şehit evlatları için sergilediği yürekten fedakarlıkla dolu tutumu benzersizdir. Biz, bu kadim topraklarda böyle güçlü bir kültüre sahibiz.

Günümüzde 'kadın vali', 'kadın kolu', 'kadın rektör' gibi ifadelerle pozitif ayrımcılık yapmaya çalışsak da, bu tür yaklaşımlar kadını ötekileştirebiliyor. Pozitif ayrımcılık elbette önemlidir, ancak bunu ayrıştırarak yapmamalıyız.

TÜRK AİLE YAPISI HALA GÜÇLÜDÜR

Ahilik, ilim, sanat, zanaat, ve ahlak gibi değerlere büyük önem veren bir anlayıştır. 12-13. yüzyıllarda kadınlar, toplumun sosyal ve ekonomik hayatında önemli bir rol oynamışlardır. Kadınlar, Ahilik ve Bacıyan-ı Rum döneminde örgütlenmişlerdir.
Türk aile yapısı hala güçlüdür. Ancak günümüzde dizi ve programlarla bu yapının zedelenmeye çalışılmasıyla karşı karşıyayız. Bu geleneksel yapıya sahip çıkmak ve değerlerimizi korumak önemlidir.

TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ İYİ VATANDAŞ YETİŞTİRMEYİ, İYİ MESLEK ERBABI OLMAYI HEDEFLEMELİDİR

Eğitim sisteminin topluma iyi insanlar yetiştirmekle sorumlu olduğunun altını çizen Şahin, “Türk Milli Eğitim sistemi, iyi vatandaşlar yetiştirmeyi, iyi insanlar olmayı ve iyi meslek erbabı olmayı hedeflemelidir. Ancak bu amaca ulaşmanın anahtarı, ahlaki değerlere ve iyi ebeveynlere sahip olmakla başlar. Ahi Evran'ın prensipleri ve Bacıyan-ı Rum örgütlenmesi, bu açıdan ilham vericidir. Türk kültürünün temel değerlerine bağlı kalarak, iyi insanlar yetiştirmek ve güçlü bir aile yapısını korumak en büyük görevimiz olmalıdır." dedi.

ATATÜRK VE CUMHURİYET KADINI

Prof. Dr. Ayfer Şahin, Atatürk'ü ileri görüşlü ve Türk milliyetçisi olarak tanımlayarak kadınların eğitimi konusundaki önemine değindi.

Şahin, "Atatürk, ileri görüşlü bir Türk milliyetçisiydi. Aynı zamanda aydın düşünmeye sahip bir liderdir. Kadınlarımızın eğitimi konusuna odaklanarak, kadın haklarını sormak ve ayrımcılığı ele almak istiyorsak, kadınları eğitmekle işe başlamalıyız. Üstelik bu hakların tarihçesini hatırlatmak önemlidir. Birçok batı ülkesi, Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı gibi hakları vermeden önce Türkiye'de bu haklar tesis edilmiştir. Medeni Kanun'un 1926'da kabul edilmesi, Türk kadınları için önemli bir dönüm noktası olmuştur. 3 Nisan 1930'da kabul edilen bir yasa ile Türk kadınlarına belediye seçimlerine katılma hakkı tanınmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen 1934 tarihli bir yasa ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Ancak, bu haklara rağmen temsil makamlarında kadınların sayısı hala yetersizdir. Günümüzde temsil makamlarında kadın temsiliyetinin artırılması gereklidir. Kadınların katkıları, toplumun her alanında daha fazla hissedilmelidir. Cumhuriyet kadını, tüm bu haklara rağmen, temsil makamlarında yeterince yer almamaktadır. Oysaki kadınların elinin değdiği her yer daha farklı ve zengin olacaktır.” şeklinde konuştu.

CUMHURİYET KADINI MİLLETİ İÇİN SAVAŞMAYA HAZIR BİR KAHRAMANDIR

Şahin ayrıca Cumhuriyet kadınını, ailesine ve milli değerlerine bağlı, aydın, çalışkan, saygın, başarılı, entelektüel ve girişimci bir birey olarak tanımlayarak, “Cumhuriyet kadını, vatanı ve milleti için göğsünde imanla savaşmaya hazır bir kahramandır” ifadelerine yer verdi.

Programın bir diğer renkli anı, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği sanatçısı Ferhat Durmuş yönetimindeki Kırşehirliler Vakfı Gönül Dağı Türk Halk Müziği Korosu'nun "Cumhuriyet" konulu dinletisiydi. Müzik dolu bu anlar, etkinliğe ayrı bir coşku kattı.

Kırşehirliler Vakfı'nın bu anlamlı etkinliği, Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak kadınların katkısını vurgulayarak, kültürel mirası yaşatma ve kutlama amacını taşıdı. Katılımcılar, bu özel günü coşku ve birlik içinde geçirmenin mutluluğunu yaşadılar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri