ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Oda Başkanı Müslüm Küçükarzuman, esnafın ekonomik sıkıntılarını dile getirerek kırtasiye ürünlerinde KDV'nin sıfırlanmasını ve devletin kitap dağıtımının kırtasiyeler üzerinden yapılması çağrısında bulundu.
"ZİNCİR MARKETLERDE KIRTASİYE SATIŞI DURSUN"
Küçükarzuman, zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılmaya devam etmesi halinde, kırtasiye esnafının her okul dönemi başında aldığı ürünlerin ellerinde kalacağından endişe ettiğini belirterek, "Her okul açılışında aldığımız mallar elimizde kalacak kaygısı ile yaşıyoruz. Ticaret hayatımızın devam etmesi neredeyse olanaksız hale geldi." dedi. Küçükarzuman, kırtasiye sektörünün sürdürülebilirliği için perakende yasasının bir an önce çıkması gerektiğini vurguladı.
"BELEDİYELERİN KIRTASİYE DAĞITIMI ESNAFLAR ÜZERİNDEN YAPILMALI"
Kırtasiye sektörünü desteklemek adına bazı çözüm önerilerinde bulunan Küçükarzuman, kırtasiye ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını talep etti. Devletin kitap dağıtımının kırtasiye dükkânları üzerinden yapılmasını öneren Küçükarzuman, belediyelerin aynı sokak ve cadde üzerinde birden fazla markete işyeri açma izin belgesi vermemesi gerektiğini söyledi.
Küçükarzuman, belediyeler tarafından yapılan kırtasiye yardımlarının da sektöre zarar verdiğini belirterek, "Belediyeler bu kırtasiye eşyalarını bizden almıyor, kendi logolarını basarak çocuklara veriyorlar. Çocuk bu eşyaları kullanmak ister mi?" sözleriyle belediyelerin bu yardımları gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.
"MÜFREDAT DEĞİŞİMİ EKONOMİYE ZARAR VERİYOR"
Kırtasiye esnafının bir diğer sorunu ise sık sık değişen müfredat konusu olarak öne çıkıyor. Küçükarzuman, özellikle birinci sınıf, beşinci sınıf ve dokuzuncu sınıf müfredatındaki son değişikliklerin büyük ekonomik kayıplara yol açtığını söyledi. "Eski müfredata göre basılan kitaplar çöpe dönüştü. Bu, ülke ekonomisine ciddi zarar veriyor." dedi.
"OKUL MASRAFI 10 BİN TL'Yİ BULUYOR"
Kırtasiye ürünlerinin pahalılığına da dikkat çeken Küçükarzuman, bugün ilkokula başlayan bir öğrencinin okul masrafının en kötü şartlarda bile on bin TL’yi bulduğunu ifade etti. "Kitap, kırtasiye, sigara ve ekmek gibi temel ürünler zincir marketlerden satılmasın diye talepte bulunduk, fakat bir yanıt alamadık" diyerek, hükümetin sektöre duyarlı olmasını istedi.
"PAREKENDE YASASININ ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"
Perakende yasasının Meclis’te beklediğini ve bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini vurgulayan Küçükarzuman, "Herkes her işi yapamaz. Kirasını veremeyen, sigortasını ödeyemeyen esnaf olarak sesimizin duyulmasını bekliyoruz" diyerek, kırtasiye esnafının yaşadığı ekonomik zorluklara dikkati çekti.