‘Kızılca Gün Anıtı’nın heykeltıraşı, köyüne babasının heykelini dikmişti

Kanserden ölen babasının heykelini yapıp Yozgat’ın Darıca köyündeki evlerinin bahçesine diken heykeltıraş Aslan Başpınar, babasını en doğal haliyle ölümsüzleştirdi.

HABER: ANADOLUGAZETE.COM.TR

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından Genelkurmay Kavşağına yerleştirilen ‘Kızılca Gün Anıtı’, Yozgatlı ünlü heykeltıraş Aslan Başpınar’ın başarılı çalışmalarını taçlandıran bir eser oldu ama Başpınar’ın öyküsü olan pek çok eseri var.

Örnek: 1996’da ölen babası Veli Başpınar’ın heykeli…

KAZMASI, KÜREĞİYLE…

Kanserden ölen babasının heykelini 2003’te yapıp Darıca köyündeki evlerinin bahçesine diken heykeltıraş Aslan Başpınar, 2006 yılında AA’nın Yozgat Temsilcisi olan gazeteci dostumuz Seyfi Çelikkaya’ya “Babam çalışkan bir insandı. Onu kazması ve küreğiyle görüp öyle algılardık” diyerek, babasını ve heykelin öyküsünü şöyle anlatıyordu:

“Babam çok iyi ve çalışkan bir insandı. Bağ-bahçeyle uğraşmaktan keyif alırdı. Tarlaya giderken ağzında sigarası, ayağında çizmesi, omzunda küreği olurdu. Ben de bunun anısına böyle bir heykel yapma arzusu duydum. 'Bugüne kadar birçok heykel yaptım, neden babamın heykelini yapmayayım?' dedim. Anneme bu fikrimi anlattığımda çok sevindi. Yaptığım heykeli de bahçemize diktik. Babamın heykelini her yıl ziyaret ederim.''

EN DOĞAL HALİ İLE…

Başpınar, Anadolu'da insanların günlük kıyafetleriyle dolaştıklarını vurguluyor. Ardından sözlerini şöyle sürdürüyordu:

“Doğal halini yapmasaydım, babam olmazdı. 50 yıl sigara içmiş insanın ağzında mutlaka sigarası olmalıydı. Çalışkan insandı, kazması ve küreğiyle görüp öyle algılardık. Biz babamızı bahçede fidan dikerken, sürekli çalışırken görürdük. Onu da doğal haliyle yapmak bir sanatçı için en uygun olanı.”

Aslan Başpınar, memleketi Yozgat’a Atatürk Anıtı ve Nida Tüfekçi anıtlarını da dikerek büyük takdir topladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri