Konut fiyatları düşecek mi? ATEM Başkanı Akçam açıkladı!

Reel konut fiyat değişiminin son 15 yılın en dip seviyesinde olduğunu belirten Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, konut fiyatlarının yüzde 25 düşeceğine işaret etti.

Konutun yatırım aracı değil, barınma aracı olduğunu belirten Akçam, benzinlik ve ilaç sektöründeki stok takip uygulamasının konut sektörü için de kullanılması gerektiğini ifade etti. Akçam firmaların elindeki stok, maliyet, satış fiyatı gibi bilgilerin sistemde yer alması ile konut fiyatlarının düşeceğini ve normal seviyede seyredeceğine dikkati çekti.

Akçam, reel konut fiyat değişiminin son 15 yılın en dip seviyesinde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Yıllık reel değişim yüzde -17,33 olarak İGD tarafından açıklandı. Bu değer 2018’de yaşanan ekonomik sıkıntı sonrasındaki dönemin de altında seyrediyor. Eğer ki gerçekte yaşanan enflasyon dikkate alınırsa konuttaki reel düşüşün çok daha yüksek olduğu söylenebilir."

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Konutta alım tarafında ciddi azalma olduğunu belirten Akçam, bundan dolayı konut fiyatlarının önümüzdeki süreçte yüzde 25 düşeceğini kaydetti.

Barınma ihtiyacının karşılanması adına nakit parası olan vatandaşlar için konut almanın tam zamanı olduğunu belirten Akçam, şunları kaydetti:

“Orta ve düşük gelire sahip vatandaşların konut almasının sağlanması amacıyla çalışmalar yapılmalı. Onlar için yeni projeler ve kampanyalar geliştirilmeli. Konutun yatırım aracı olarak kullanılmasından artık vazgeçilmelidir. Konut sadece barınmak için kullanılmalıdır.”

İnsanların barınma ihtiyacını karşılamak için kesin çözümlerin üretilmesi gerektiğini dile getiren Akçam, sahada denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı.

Özel İnşaat firmalarının müşteri bulamadıkları zaman fiyatları düşürmek yerine kampanyalar ürettiklerini belirten Akçam, özel firmaların kampanyalarının çok sürdürülebilir olmadığını söyledi.

"FİRMALAR ÜRETİME ARA VEREBİLİR"

Başkan Akçam, konuşmasına şöyle devam etti:

"Eğer bu seyir devam ederse firmalar da üretime ara verebilir. Böyle olursa fiyatlar yine çıkabilir kanaatindeyiz. Oysa buradaki kar marjını düşünürsek özel firmalara imalat yönünde teşvik vermenin daha mantıklı olacağını düşünmekteyiz.”

İkinci el konutun sirkülasyonunun çok olduğu ortamda sıfır konut tarafında da hareketin sağlanması için tüm paydaşların elini taşın altına sokması gerektiğini aktaran Akçam, konuşmasını şu sözlerle devam etti:

Benzinlik ve ilaç firmalarında uygulanan stok takip sisteminin konut sektöründe de kullanılması gerektiğine dikkat çeken Akçam, “Benzinlik (EPDK tarafından) ve ilaç (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından) sektöründeki stok takip uygulaması konut sektörü için de kullanılabilir. Yani hangi firmanın elinde ne kadar stok var, ne kadar fiyata mal etmiş, ne kadar satış fiyatı belirlemiş gibi bilgiler ile takip sistemi oluşturulmalıdır. Konut üretimi yapan firmalar benzinlikler ve eczacıların stok takip sistemi üzerinden takip edildiği gibi takip edilmelidir. Böylelikle konut fiyatlarındaki inanılmaz yükselişler son bulur, piyasa daha kontrol edilebilir hale gelir. Diğer türlü konut piyasasını manipüle eden bir lobinin olduğunu düşünüyoruz. Bu lobi ile de böyle bir sistemin kurulması ile baş edilebileceği kanaatindeyiz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri