Küçük esnafın büyük marketlerle rekabeti imkansız: "Sadece günü kurtarıyoruz"

Mahalle bakkallarının büyük marketler karşısındaki mücadelesi gün geçtikçe zorlaşıyor. Küçük esnaf sadece günü kurtarıyor.

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Murtaza Buzluk, 35 yıldır Mamak'ta esnaflık yaptığını, bulunduğu bölgede ise 8 yıldır hizmet verdiğini ifade etti. Buzluk, büyük marketlerin küçük esnafa karşı oluşturduğu rekabetin adaletsizliğinden şikayet etti.

"Büyük marketler her türlü ürünü satıyor. Ekmeğin satılması ise özellikle önemli, çünkü küçük esnafı öldürüyor. Bu konuda Bakkallar Derneği bir girişimde bulundu, ama rağbet görmedi. Giderler arttıkça, insanlar büyük marketlere daha çok yöneliyor. Bizim bu marketlerle rekabet etme şansımız sıfırın altında. Onlar büyük miktarlarda mal alıyor, dolayısıyla bizden çok daha ucuza satıyorlar. Örneğin, ben bir ürünü 70 liraya alırken, onlar aynı ürünü 50 liraya alıp 60 liraya satıyor ve bizden daha fazla kâr ediyorlar. Küçük esnafı koruyan bir sistem yok, Bakkallar Derneği ve Esnaf Sanatkarlar Derneği sadece yıllık aidat topluyor, bize gerçek anlamda bir faydaları yok" dedi.

Buzluk, küçük esnafın sadece kendi çabalarıyla ayakta kalmaya çalıştığını belirterek, "Parası olan müşteri markete gidiyor, olmayan ise bizi hatırlıyor. Aldığı malı aylarca ödemeden bekliyoruz. Kar etmediğimiz bir mal zaten zarar anlamına gelir. Bu şekilde büyük marketlerle rekabet etmemiz mümkün değil. Biz çaresizlik içinde kendimizi idare etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Esnafın zorluklarına dikkat çeken Buzluk, halktan da bir çağrıda bulundu: "Parası olmadığında bizi hatırlayan insanlar, parası olduğunda da borçlarını ödemeye gelsin. Ekmeği bizden alırlarsa, bu bizim için çok önemli. Çünkü ekmek ve sigara, küçük esnafın geçim kaynağıdır. Ama büyük marketlerle bu rekabete dayanacak gücümüz yok."

Son olarak, esnaf olarak günü kurtarmaya çalıştıklarını belirten Buzluk, "Biz emekliyiz, belki idare ediyoruz ama başka insanlar bu zorluğa dayanamıyor. Sadece vakit geçiriyoruz, herhangi bir beklentimiz olmadan. Bu işle geçinenler için durum çok daha zor" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri