Kuğulu Çarşısı esnafından ‘Otopark’ talebi

Kuğulu Çarşısı ve İş Hanı İdare Müdürü Mehmet Tunçbilek, Kuğulu Çarşısı’nın otoparka ihtiyacı olduğunu söyledi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Başkent Ankara’da alışveriş merkezlerinin (AVM) açılması, internetten ve sosyal medya sayfalarından alışveriş yapabilme imkânı çarşı ve pasajların önemini yitirmesine neden oldu.

Ankara’nın Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde bulunan Kuğulu Çarşı ve İş Merkezi de eski günlerini arıyor.

Kuğulu Çarşısı ve İş Hanı İdare Müdürü Mehmet Tunçbilek, Kuğulu Çarşısı’nın sorunlarını anlattı.

Tunçbilek, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, çarşının en büyük sorununun otopark olduğunu dile getirdi.

OTOPARK SORUNU!

Tunalı’da otoparkın bulunduğunu ancak vatandaşların caddeye park ettiğini ifade eden Tunçbilek, soruna ilişkin şunları söyledi:

“Tunalı Hilmi Caddesi tek yönlü, caddenin önüne esnaflar ya da işletmelerde çalışan personeller araçlarını park ediyor. Park ücreti vatandaşlar ödemiyorlar. Bu durum sıkıntı yaratıyor. Çünkü ücretsiz olunca sabahtan akşama kadar araçlar caddenin kenarında. Trafiği engelliyor. Şayet burası ücretli olsa park etme süresi bu kadar uzun sürmeyecek. Sirkülasyon da olacak. Esnafa da hareket gelecek. Ankara Büyükşehir Belediyesine (ABB) bu konuya ilişkin başvurduk. Ancak olumlu- olumsuz bir geri dönüş almadık.”

Kuğulu Çarşısı’nın AVM olmadığını belirten Tunçbilek, çarşının ise 1980 yılında çarşının açıldığını belirtti.

Tunçbilek, şöyle konuştu:

“Ankara’nın en eski çarşılarından biriyiz. 43 yıldır başkentlilere hizmet veriyoruz. Eski günleri arıyoruz. Şu an esnaf iş potansiyeli düşük. Çarşıyı bilen geliyor. Çarşının belli kemikleşmiş müşterileri var. 1985’li yıllarda çarşıda adım atacak yer olmazdı. Çarşı çok kalabalıktı. Esnaf iş yapıyordu, para kazanıyordu. Şimdi öyle değil.”

Çarşıda ağırlıklı olarak kuyumcu, gümüşçü, tekstil ürünlerinin satışını yapan esnafın bulunduğunu ifade eden Tunçbilek, “Çarşıda toplamda 164 dükkân bulunuyor. 3 tane boş dükkanımız var. İlgi gören bir çarşı. Çarşı 3 katlı. Bu yüzden kira fiyatları dükkânın bulunduğu konuma göre de değişiyor. Ama 20 yıldır çarşıda başkentlilere hizmet eden esnafımız da bulunuyor.” dedi

Kuğulu Çarşı’da tekstil ürünlerin satışını yapan Neşe İlgün, çarşıda iş potansiyelinin çok düşük olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

“İşler çok durgun. Bu süreç geçer diye düşünüyoruz. Her şey çok pahalı. Toptancıdan pahalı alıyoruz. Tüketiciye de pahalı satıyoruz. Sattığımız fiyata biz ürün alabiliyoruz. Vatandaşta şikâyet ediyor. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Geçen sene 500-700 liraya sattığımız elbiseler bu sene bin 500 lira. Birkaç yıl öncesine kadar yüzde 80 kâr marjımız vardı. Şimdi yok. Kar yapmıyoruz. Kira, sigorta, aidat, elektrik gibi giderler de boynumuzu büküyor. Pandemi sürecinden sonra esnaf çok etkilendi. Bu süreç devam ediyor. Vatandaşın alım gücü düşük. Vatandaş ilk önce gıda alışverişi yapıyor. Kıyafet çok ihtiyacı varsa alıyor.”

Kuğulu Çarşı da gümüş ürünlerinin perakende satışını yapan Canan Ateşocak ise çarşının çok durgun olduğunu belirtti.

Esnaf Ateşocak, şunları kaydetti:

“Son 4 aydır sıkıntıdayız. İşler durgundu ancak 4 aydır çok sıkıntı bir süreç yaşıyoruz. Bizim işlerimizin açık olması lazım. Okullar açıldı. Ankara’ya öğrenciler geldi. Ancak iş yapmıyoruz. Dükkânda oturuyoruz. Müşteri bekliyoruz. Zaten müşterilerde fiyatları duyunca kaçıyor. Çünkü altından sonra en değerli maden gümüş. Gümüşün ons fiyatı da arttı. En ucuz gümüş kolye 400 lira. Ürün çeşidimiz çok."

Günümüzde ticaretin değiştiğini belirten Ateşocak, " Ticaretin çehresi değişti. Online alışverişe yöneldi insanlar. Bunun da etkisi var. Vatandaşın durumu yok. Alım gücü düşük. Bu durum da esnafı etkiliyor." diyerek sözlerini noktaladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri