Ankara'nın başkent oluşuna özel sergi ziyaretçileri bekliyor

Ankara Kent Konseyi'nin ev sahipliği ile düzenlenen ve Semih Baydar'ın küratörlüğünü üstlendiği "13 Ekim 1923 Ankara'nın Başkent Oluşu" adlı fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü. Baydar, serginin amacının, Ankara'nın başkent ilan edilmesinin vurgulanması ve bu tarihi sürecin geçmişin ışık tutan fotoğraflarla anlatılması olarak ifade etti.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Semih Baydar'ın küratörlüğünü üstlendiği "13 Ekim 1923 Ankara'nın Başkent Oluşu" adlı fotoğraf sergisi açılışında Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve çok sayıda AKK Yürütme Kurulu Üyeleri yer aldı.

Semih Baydar, yaptığı çalışmalarda, Ankara'daki değişimi yakından gözlemlediğini belirtti. 1969 yılından bu yana Ankara'da yaşadığını dile getiren Baydar, "Ankara, dünyada devlet kurulmadan önce başkent ilan edilen tek şehir. Diğer bölgelerdeki merkezler devletler kurulduktan sonra belirlenirken, Ankara bu yönden tipik bir tanesine sahipti" dedi. Baydar, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilanından önce Ankara'yı başkent olarak seçmesinin önemine dikkati çekti.

ANKARA'NIN GELİŞİMİ VE BAŞKENT OLMA SÜRECİ

Baydar, sergide yer alan eski Ankara fotoğraflarının, şehrin bir kasabadan modern bir başkente dönüşüm sürecini göz önüne serdiğini belirtti. Baydar, o süreci şöyle anlattı: "Atatürk'ün Ankara'ya gelişiyle şehirde büyük bir gelişme yaşandı. 2 bin yıllık bir tarihe sahip olan bu kasaba, Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte Türkiye'nin ikinci büyük şehri haline gelerek ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir merkez oldu."

ESKİ ANKARA'NIN İZLERİ

Baydar, Ankara'nın pek çok tarihi yapısının hâlâ ayakta olduğunu ve bu yapıların yeniden canlandırılarak gelecek nesillere aktarıldığını vurguladı. Baydar, "Bazı yerler o kadar eski ki hâlâ hayatta kalma bilgilerini görmek şaşırtıcı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu tarihi yapıları restore ederek yeniden hayata kazandırıyor." dedi. Baydar, ayrıca Atatürk'e ait pek çok önemli eserin sergide yer aldığını da belirtti.

Serginin sadece Ankara'nın başkent ilan edilişini değil, aynı zamanda bu süreçte yaşanan büyük gelişimi de göz önüne sermeyi hedeflediğini ifade eden Baydar, "Ankara, Atatürk'ün başarısında yoktan var edilen bir şehir. 18 yılda büyük bir değişim yaşandı." dedi.

Sergi 17 Ekim tarihine kadar açık olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri