Pandemi dönemiyle tarım ve hayvancılığın öneminin artması, küresel kuraklık uyarıları ve şehirlerden kırsala göç dalgalarının başlamasıyla birlikte, Beypazarı ve Güdül bölgesinde devlet tarafından tarım alanlarının verimliliğini artırma amaçlı projeler hayata geçirilmişti. Bu projeler arasında iki adet baraj sulama göleti bulunmakta ve bunlardan biri aktif olarak çalışırken diğeri yatırım planına alınmış durumda.
YARGI SÜRECİ BAŞLADI
Ancak MYB Madencilik’in bölgedeki faaliyetleri, halkın ekonomik ve sosyal hayatını, temiz havasını ve suyunu tehdit ediyor. Bölge halkı, muhtarlıklar ve sivil toplum kuruluşları, proje için "ÇED gerekli değildir" kararının alınmasıyla süreci yakından takip etmeye başladı. Bu karara itiraz eden halk, yargıya başvurarak kararın iptalini sağladı. Hukuki mücadelenin ardından, maden şirketi bu kez 87 hektarlık bir alan için ÇED başvuru dosyası hazırlayarak süreci yeniden başlattı. Bu durum, ileride bin 862 hektarlık alanın tamamının kullanılacağı endişesini artırdı.
17 Mayıs 2024 tarihinde Uruş mahallesinde düzenlenen halkın katılım toplantısına tüm civar mahallelerden geniş bir katılım oldu. Birlik ve beraberlik içinde yüksek sesle maden projesine hayır diyen bölge halkı, projenin bölge menfaatine olmadığına dikkat çekti. Toplantıda, projenin toprak ıslahı, tarım ve hayvancılık üzerindeki etkileri, sit alanlarındaki kalıntıların korunması, yaban hayatı ve endemik bitki türlerinin korunması, alternatif teknolojiler, hava ve su kirliliğinin önlenmesi gibi konuların yeterince açıklanmadığı belirtildi.
Kamuoyu Açıklamasını İmzalayanlar:
- Uruşlular Derneği
- Uruş Muhtarlığı
- Tahtacıörencik Muhtarlığı
- Tahtacıörencik Derneği
- Kavaközü Muhtarlığı
- Taşören Muhtarlığı
- Özköy Muhtarlığı
- Karacaören Muhtarlığı
- Kayı Muhtarlığı
- Kırkavak Muhtarlığı
- Garipçe Muhtarlığı
- Garipçe Derneği
- Adalıkuzu Muhtarlığı
- Adalıkuzu Derneği
- Doğançalı Muhtarlığı
- Dereli Muhtarlığı
- İncepelit Muhtarlığı
- Yoğunpelit Muhtarlığı
- Güdül Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği
- Güdül Vakfı
- Boyalı Derneği
- Kırkavak Derneği
- Afşar Köyü Kalkındırma Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği
- Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği
- Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi
- Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği
- Beypazarı Vakfı
- Afşar Muhtarlığı
- Güdül ADD
- Çağa Muhtarlığı
- Yeşilözüm Dayanışma ve Doğamızı Koruma Derneği