Yüzyıllara dayanan tarihi ile Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki Mahkemeağacin Yeraltı Şehri, içerisindeki kilise, manastır ve çok sayıdaki mağaralar ile gezginlerin ve bölge halkının dikkatini çekiyor.
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Mahkemeağcin Köyü, içinde barındırdığı tarihi yapısıyla ilgi odağı haline geldi. Köyün ismini de aldığı Mahkemeağacin Yeraltı Şehri, 7 ve 8’inci yüzyıldan kalma kilise, manastır ve çok sayıda mağara ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Mahkemeağcin köyünde yaşayan Recep Çankaya, alan içerisinde geçmiş medeniyetlere ait ‘haç’ işaretlerinin olduğunu belirterek. Bölgenin kolay oyulabilen kayalarından dolayı Kapadokya’yı andıran bir yapısı olduğunu ifade etti.
Zamanında savaşlardan sakınmak için buraların yerleşim yeri olarak kullanıldığını ve mağaraların uzun zamandır bakımsız kaldığını ifade eden Çankaya, şöyle konuştu:
"Bu tepenin altının komple bu şekilde mağaralardan oluştuğu söyleniyor ama zaman içerisinde çökmelerden dolayı birçok yeri kapanmış. Zamanında köylüler burada çeltik ile uğraşıyormuş. Otlarını getirip bu mağaralara atmışlar. Biz geldiğimiz zamanlar neredeyse bir metre boyunca çeltik otları vardı. Hayvanlarını koymuşlar buraya zamanında. Taş örmüşler ve kapı yapmışlar. Kayalar parçalanmış ve düşmüş. Belediye burayı bir program dahiline aldı ama henüz bir gelişme yok. Yapılsa tabii çok iyi olur buralar. Temizlense ve düşen kayalar kaldırılsa turistik açıdan güzel olur ama artık o yetkililerin işi. Yerli turistler geliyor. Yabancı turist geçen sefer geldi ve gezdiler.”
Yer altı şehrinin mağaralarını ilk kez gören bir vatandaş ise, “Merak ettik, ‘görelim’ dedik ve onun için geldik. Kayaların mağara haline getirilmesi ve evler ile de birleşmiş. Yoldan gözükmesi çok ilginç ve hoş” dedi.
Mahkemeağacin Köyü sakinleri, yetkililerden söz konusu yeraltı şehrinin bakımı için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyor.