Mamak Kadın Kooperatifi, reçelden salçaya kadar birçok ürünü geleneksel yöntemlerle üreterek tüketicilerle buluşturuyor. Ata mirası tohumdan elde edilen sarı buğday, büyük bir emekle işlenerek sofralara ulaştırılıyor.
Kooperatif üyesi on kadın, sarı buğdayı titizlikle yıkayıp odun ateşi üzerinde kazanlarda kaynatarak geleneksel yöntemleri sürdürüyor. Kaynatılan buğdaylar güneşte kurutulup öğütüldükten sonra paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor.
DEV KAZANLAR KURULDU
Asırlardır devam eden bulgur kaynatma geleneği, Mamak’ta tekrar hayat buluyor. Özellikle kırsal kesimlerde vazgeçilmez bir gıda olan bulgur, büyük kazanlarda kaynatılarak sofralardaki yerini alıyor. Her yıl hasat sonrası temmuz, ağustos ve eylül aylarında tekrarlanan bu gelenek, Mamak Kadın Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından Mamak Belediyesi Üreğil Millet Bahçesi’ne kurulan büyük ocaklarda devam ediyor. Bu yıl yaklaşık bir ton bulgur kaynatıldı.
HEM ZAHMETLİ HEM KEYİFLİ
Kooperatif üyesi emekçi kadınlar, bu zahmetli fakat keyifli işlemi sürdürüyor. Yerel ve yöresel ürünlere öncelik verdiklerini belirten kadınlar, "Bu çok kıymetli bir ürün. Ata tohumundan yetişen kunduru cinsi buğdaydan elde edilen bulgur, lezzeti ve damakta bıraktığı tat ile hazır bulgurdan çok daha farklı ve özel. Buğdayı yıkayıp dev kazanlarda kaynattıktan sonra güneşte kurutuyoruz. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra öğütüp paketliyoruz. Bu zahmete katlanmamızın nedeni köy usulü yapılan bulgurun eşsiz lezzeti. Bu kıymetli ürünü yöresel yöntemlerle işleyip bulgur olarak talep edenlere sunacağız." diye konuştu