Yavaş, konuşmasında itfaiyenin belediyeler için hayati bir hizmet olduğunu belirterek, “Yangın anında herkesin tek güvendiği yer itfaiyedir. Yangına müdahale süresi birkaç dakika olsa bile, o süre mağdurlar için çok uzun gelir" dedi. Ankara İtfaiyesi'nin yangınlara hızlı müdahale edebilmesi için en son teknolojik gelişmeleri takip ettiklerini ve teşkilata dahil ettiklerini ifade etti. Yavaş, dron gibi modern yöntemlerle yangın söndürme uygulamalarını da teşkilata kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
Göreve geldiği dönemde itfaiye araç sayısının 154 olduğunu ve şu an bu sayıyı 292’ye çıkardıklarını söyleyen Yavaş, personel sayısında da ciddi bir artış olduğunu dile getirdi. “764 olan personel sayısını, 544 yeni mezunla bin 146’ya yükselttik. Yaş ortalamasını 48’den 40’a indirdik ve istasyon sayımızı da 48’e çıkardık” dedi.
2024 yılının ilk 7 ayında itfaiyenin 6 bin 26 yangın olmak üzere toplam 16 bin 652 olaya müdahale ettiğini belirten Yavaş, aynı dönemde 55 bin 961 kişiye sertifikalı eğitim ve tatbikat sağladıklarını ifade etti. Yavaş ayrıca, 500 yeni itfaiye eri talep ettiklerini ve yaklaşık 300 kişilik bir alım için izin alacaklarını söyledi. Yeni alımlarda liyakatın önemine değinerek, “Bu tür hizmetlerde liyakat olmazsa olmazdır” dedi.
Törende konuşan bazı itfaiye erlerinin aileleri ve mezunlar da mutluluklarını dile getirdi. Oğlu mezun olan Filiz Çeltik, "Mansur Başkan’ı çok seviyoruz, başarılarının devamını diliyoruz" dedi. Mezun olan Mesule Çağlar ise törenin kendilerini değerli hissettirdiğini belirtti.