ÖZEL HABER: ESRA SARI
Rusya'da faaliyet gösteren Kadın Girişimlerini Destekleme ve Geliştirme Vakfı (Nükleer Alanda Kadınlar Derneği), WiN Türkiye -Nükleer Alanda Kadınlar Derneği (NÜKAD) ve Uluslararası Sanayi ve Teknolojide Kadınları Destekleme ve Geliştirme Konseyi'nin desteğiyle 11 Aralık'ta Ankara'da açılışı yapıldı.
Rusya Kültür ve Bilim Merkezi’nde düzenlenen foruma katılan NeSS İletişim Ajans Başkanı, Nükleer Sanayi Derneği (NIATR) Yönetim Kurulu Üyesi ve Nükleer Alanda Kadınlar (NÜKAD) Üyesi olan Nesrin Sevimli, forumun ikinci etkinliğinde konuşmacı olarak yer aldı.
Nesrin Sevimli, nükleer enerjinin insanlığa hizmet eden önemli bilim dallarından biri olduğunu söyledi.
NÜKLEER ENERJİ ÇOK ÖNEMLİ
Bilime inanan insanların nükleer enerjiye karşı olamayacağını ifade eden Sevimli, nükleer enerjinin çok önemli olduğuna dikkati çekti.
Cesur, hayalleri için çok çalışan, emek veren kadınların her alanda öne çıktığını ifade eden Sevimli, " Atatürk’ün dediği gibi tek bir şeye ihtiyacımız var; o da çalışkan olmak. STEM’de rol model kadınların çoğalması dünyayı ve ülkemizi güzelleştirecek. Mensubu olduğum NÜKAD ve NIATR bünyesindeki öncü kadınlarımızla gurur duyuyorum” dedi.
Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin sadece üreteceği elektrikle değil uzun vadede Türkiye’de nükleer bilim ve teknolojilerin gelişimi için de önemli bir adım olacağını kaydeden Sevimli, projede çok sayıda kadın uzmanın yer aldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Rosatom’un inşa ettiği projede kadınlarımız hem mühendis hem de iş insanı olarak hizmet veriyor. Proje nükleer enerji sektöründe ciddi 'know-how' yani teknik bilgi birikimi oluşturması açısından da önemli. İnşaat, ekipman imalat süreçlerinde yerli sanayimiz de yer aldı. 6,5 milyar dolarlık bir yerelleştirme potansiyeline sahip Akkuyu'da 400’e yakın şirket çalışıyor. Şu ana kadar yaklaşık 4,3 milyarı siparişe bağlandı. İş dünyamız, Türkiye’nin diğer NGS projeleri dahil dünyadaki projeleri için malzeme ve ekipman temin edebilecek düzeye geldiler. Başarı hikayelerinden mutluyuz. Doğru adımlarla nükleer alanda ihracatçı noktasına gelinebilir."
Türkiye’nin 1950 yıllarında nükleer enerji alanında çalışmalara başladığını anımsatan Sevimli, şöyle konuştu:
“Türkiye 1950 yılında nükleer enerji alanına adım attı. Bununla gurur duyuyoruz. Ancak sonrasında aynı heyecanla devam edememişiz. Güney Kore kendi nükleer santralini kurdu ve elektriğinin üçte birini nükleerden elde edebiliyor. Aynı şekilde Fransa 1970 yılında nükleer enerjiyi alanında çalışmalara başladı. Bugün Fransa elektriğinin yüzde 70’ini nükleerden sağlıyor. Fransa Avrupa’nın en büyük nükleer enerji ihracatçısı. Biz niye yapamayalım? Güney Kore ve Fransa’dan daha önce nükleer alanından çalışmalara başladık. Ancak çalışmalara devam edemedik.”
Sağlık ve havacılık gibi birçok alanda nükleer enerjinin var olduğunu belirten Sevimli, “Son yıllarda atılan adımlar çok değerli ve önemli. Başka nükleer santralleri görebilecek bir nesiliz.” dedi.
Uluslararası Forum 15 Aralık 2023’te Moskova’da sona erecek.