Pazar tatili kararı, kuaför ve berberleri zor durumda bıraktı

Berber, kuaför ve güzellik salonlarının 1 Temmuz’dan itibaren pazar günü tatil ilan edilmesi kararı hem esnafı hem de pazar günü hizmet almak isteyen vatandaşları zor durumda bıraktı.

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Ticaret Bakanlığının almış olduğu karar doğrultusunda, berber, kuaför ve güzellik salonları 1 Temmuz’dan itibaren pazar günü tatil ilan edildi. Zorunlu bu uygulama pazar günleri açık olması gereken işletmelerin zor günler yaşamasına neden oldu. Sıkıntılı günler yaşayan berberler, kuaförler ve güzellik salonları, pazar tatilinin hafta içi bir güne alınmasını istiyor.

SIKINTILI GÜNLER YAŞIYORLAR

İnsanların kişisel bakım ve ihtiyaçlarını giderme noktasında kuaförler toplumda önemli bir yere sahip. Hem erkek kuaförleri hem de bayan kuaförleri özellikle düğünlerde damatların ve gelinlerin uğrak noktası oluyor.

Türkiye’de 30 bine yakın bayan, 50 bine yakın erkek kuaför ve berber salonu ile 400 bine yakın kişiye istihdam sağlayan sektör, Ticaret Bakanlığının 18 Ağustos 2022 tarihinde almış olduğu karar nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek ve bu işletmelerin Valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmadığının tespiti halinde Ticaret Bakanlığımızca idari yaptırım uygulanacaktır.” ifadelerine yer verilmişti.

KARAR DOĞRU AMA UYGULAMA YANLIŞ

Pazar günü kapatma kararı sektör için zor günlerin başlamasına neden oldu. Ankara Sıhhiye’de kuaför salonu işletmecisi Hakan Aydoğdu, Bakanlığın almış olduğu kararı anadolugazete.com.tr’ye değerlendirdi.

Aydoğdu, Bakanlığın berber, kuaför ve güzellik salonları için bir gün tatil edilmesi kararını güzel bir uygulama olduğunu belirterek, ancak seçilen günün yanlışlığına dikkati çekti. Aydoğdu, “Kuaförlerin bir gün kapatılıp izinli olması güzel bir uygulama oldu. Fakat bu tatil günü için pazar gününün seçilmesi hem erkek hem de bayan kuaförlerini zor durumu düşürdü.” diye konuştu.

Erkek ve bayan kuaförlerinin kapatılmasının pazar günü değil de hafta içi bir güne aktarılmasını mantıklı bulduğunu söyleyen Aydoğdu, “Özellikle düğün ve eğlence programları hafta sonu yapılıyor. Bu karar, düğün için hazırlık yapan gelinleri ve damatları sıkıntıya düşürdü. Yani hem esnaf hem de müşteri mağdur oldu.” ifadesini kullandı.

BAYAN KUAFÖRLERİ DE MAĞDUR

Aydoğdu çalışma hayatından kaynaklı olarak resmî tatillerin pazar günleri olmasına da değinerek, “Hafta sonu sadece pazar günü izinli olanlar var. Pazar günü gezmeye çıkanlar, aile olarak gezenler, sadece pazar tatilini değerlendirebiliyor. Tıraş olmak isteyenler özellikle pazar günleri geliyordu. En çok yoğunluğu yaşadığımız pazar günlerinin kapalı olması nedeniyle müşterilerimizi kaybediyoruz. Bu da maddi yönden bir düşüş yaşamamıza neden oluyor. Eğer bir anket yapılır veya bizlere sorulursa tatil için hafta içi bir günü tercih ederiz.” şeklinde konuştu.

İzin günleri hafta içinden hafta sonuna alınan bayan kuaförlerinin de mağduriyetine değinen Aydoğdu, konuşmasını söyle tamamladı: “Bayan kuaförleri hafta içi salı günü izin kullanıyordu. Onların tatil günleri de Pazar gününe alındı. Bu noktada bayan kuaförlerinden daha çok şikâyet var. Bayanlar salı günü yapıyorsa biz çarşamba yapabiliriz. Bu şekilde bir uygulama getirilirse iyi olacağı kanaatindeyim.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri