Postacılık teşkilatının eşsiz örnekleri bu müzede: Tematik pullar geçmişe götürüyor

Modern müzecilik anlayışıyla tasarlanan PTT Pul Müzesi, dünya pulları, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti pulları ile tematik koleksiyonları sergiliyor. Tarihi Emlak ve Eytam Bankası binasında yer alan müze, 2013’ten bu yana ziyaretçilerine geçmişten günümüze posta tarihini keşfetme fırsatı sunuyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Türkiye’nin merkezinde, dünya çapında bir kültür merkezi olma özelliği taşıyan PTT Pul Müzesi, modern müzecilik anlayışıyla tasarlanmış yapısıyla ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Müze, dünyanın dört bir yanından gelen pulları ve Türkiye tarihine ışık tutan koleksiyonları ile dikkat çekiyor.

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Hacı Bayram Mahallesi’nde yer alan Müze, ziyaretçilerine farklı dönem ve temalardan oluşan zengin bir içerik sunuyor. Sergilenen bölümler arasında Dünya Pulları, Osmanlı Devleti Pulları, Anadolu Hükümeti Pulları, Türkiye Cumhuriyeti Pulları ve 7 ayrı temadan oluşan Tematik Pullar yer alıyor. Bu koleksiyonlar, pul meraklıları için adeta bir hazine niteliğinde.

Pul koleksiyonlarının yanı sıra müze, geçmişten günümüze posta hizmetlerinin gelişimini ve İstiklal Harbi'nde PTT'nin rolünü anlatan bölümleri ile de ilgi çekiyor. Nostaljik PTT alanı ise ziyaretçileri zamanda bir yolculuğa çıkararak geçmişin izlerini yakından görme fırsatı sunuyor.

BİNASI DA İÇİNDEKİLER KADAR ÖZEL

PTT Pul Müzesi’ne ev sahipliği yapan bina da en az sergilenen eserler kadar tarihi ve önemli. Türkiye Cumhuriyeti'nde kurulan üçüncü banka olan Emlak ve Eytam Bankası, Türk halkının inşaat yatırımlarını desteklemek ve gerekli kredileri sağlamak amacıyla 3 Haziran 1926’da Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları doğrultusunda Ankara’da kurulmuştur. Neo-klasik tarzda Clemens Holzmeister tarafından inşa edilen bu yapı, mimarisi ile de dikkat çekiyor.

PTT, bu tarihi binayı restore ederek 2013 yılında PTT Pul Müzesi’ne dönüştürüldü. Böylece, hem binanın tarihi dokusu korunmuş hem de modern müzecilik anlayışı ile yeni bir işlev kazandırıldı. Restorasyon çalışmaları sırasında binanın orijinal detaylarına sadık kalınarak, müze ziyaretçilerinin hem tarihi bir binayı gezme hem de zengin bir koleksiyonu keşfetme şansı sunuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri