Sağlık Bilimleri Üniversitesi bir ilke imza attı: METÜM’de 3D yazıcılarla kişiye özel implant üretiliyor

Türkiye’de tek, dünyada ise sayılı merkezlerden biri olan SBÜ METÜM, 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle kişiye özel implant üretiminde öncü. Kafatası, göğüs ve çene kaybı yaşayan hastalar ve gaziler için titanyumdan üretilen implantlar, Türkiye Cumhuriyeti tarafından ücretsiz olarak sunuluyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (METÜM) kafatası, göğüs ve çene kaybı yaşayan hastalar ve gaziler için ileri düzey 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel implantlar üretmeye devam ediyor. Türkiye’de tek, dünyada ise sayılı merkezlerden biri olan METÜM, bu alandaki başarısıyla dikkat çekiyor.

TÜRKİYE’DE TEKİZ, DÜNYADA SAYILI MERKEZLERDEN BİRİYİZ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın, METÜM’ün önemini şu sözlerle vurguladı:

“Türkiye'de tek, dünyada ise üç-dört merkezden biriyiz. Kahraman gazilerimizin vücutlarındaki sert doku eksikliklerinden kaynaklanan sağlık problemleri çok ciddi ve bu sorunların giderilmesi gerekiyor. 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile doktorlar ve MR tomografi yardımıyla titanyumdan kişiye özel implantlar üretebiliyoruz. Bunun için mühendislerin kişiye özgü tasarımlar yapması ve laboratuvar ortamında bu tasarımları hayata geçirmesi gerekiyor. Sonrasında cerrahlar bu implantları hastalara uyguluyor.”

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BU İMALATLARI ÜCRETSİZ OLARAK YAPIYOR”

Prof. Dr. Aydın, METÜM’ün 2011 yılında kurulduğunu ve artan hasta potansiyeline cevap verdiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu imalatları Türkiye Cumhuriyeti ücretsiz olarak yapıyor. Biz, Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol imzalayan tek merkeziz. Ürünlerimiz, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan akredite edilmiş ve uluslararası denetlemelerden geçmiştir. İnsan sağlığını doğrudan etkileyen bu işlemler, merdiven altı imalatlarla yapılması mümkün olmayan hassas süreçlerdir.”

“BİNİN ÜZERİNDE HASTAYI SAĞLIĞINA KAVUŞTURDUK”

METÜM’ün binin üzerinde hastayı sağlığına kavuşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, şu açıklamaları yaptı:

“Merkezimiz öncelikle gazilerimize, depremdeki yaralılarımıza ve dost ve kardeş ülkelerimizdeki yaralılara hizmet vermiştir. Yatağa bağlı lise öğrencisi bir hastamız, bu uygulamadan sonra spor yapabilecek ve yaşamına dönebilecek duruma gelmiştir. Bu başarıları görmek, bizim için büyük bir gurur kaynağıdır.”

“HASTA NEREDEN GELİRSE GELSİN AYNI ŞEKİLDE HİZMET VERİYORUZ”

Türkiye’de tek olan bu merkezin yöneticisi Prof. Dr. Simel Ayyıldız, METÜM’ün çalışma prensiplerini anlattı: “Buraya hasta nereden gelirse gelsin, hasta bizim için aynı durumda. İlk başta sadece gazilere yönelik hizmet veriyorduk, ancak artık herkese üretim yapabiliyoruz. Şu ana kadar hiç başarısız olan bir hastamız yok. Uyumsuzluk veya bizim ürettiğimiz yapıdan dolayı başına bir şey gelen hiçbir hasta yok. Çok sık devlet denetiminden geçiyoruz.”

"HASTA, DOKTORU TARAFINDAN YÖNLENDİRİLMELİ"

Prof. Dr. Ayyıldız, hastaların merkeze doktor yönlendirmesiyle gelmesi gerektiğini vurgulayarak: “Biz hasta görmüyoruz burada, hastanın bize ulaşması gerekmiyor. Çünkü ben hastaya teşhis koyma yetkisine sahip değilim. Hastanın ya beyin cerrahisinden, plastik, göğüs veya ortopediden teşhis koyulup doktorun bize yönlendirmesi gerekiyor. Bu çok önemli. Hastalar bizi günlerce arıyor, fakat bizim hasta seçme yetkimiz yok. Hasta buraya doktoru tarafından yönlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri