ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, insanların yüksek fiyatlar nedeniyle hesaplı ürünlere yöneldiğini ancak bu ürünlerin çoğunun sağlıksız olduğunu vurgulayarak, "Piyasadaki ayakkabıların hemen hemen yarısı çakma. Fiyatlar çok yüksek olunca insanlar daha hesaplı ürünleri tercih etmeye yöneliyor. Marka dediğimiz ürünler çok da sağlıklı değil. Hepsi petrolden üretiliyor" dedi. Uzun, hakiki deri ürünlerin piyasada nadir bulunduğunu ve kimyasal malzemelerin yaygınlaştığını ifade etti.
KAYIT DIŞI ÜRETİM SORUNU
Kayıt dışı üretimin sektörde büyük bir sorun olduğunu belirten Uzun, kayıtlı esnafa yönelik denetimlerin adil olmadığını dile getirdi.
Uzun, "Bizim şikayetimiz kayıt dışı üretim. Türkiye’de her şey alenen yapılıyor. Kayıt dışının önlenmesini istiyoruz. Fason üretim yapan firmaların denetime alınmasını istiyoruz. İstanbul’da günde 5 bin ayakkabı üretiliyor ama kayıtlı değil." ifadeleriyle kayıt dışı üretim yapan firmaların tespit edilmesi ve cezalandırılması gerektiğini belirtti.
DENETİM VE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Hüseyin Uzun, denetimlerin daha etkili olması için belediyeler ve odalarla iş birliği yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Maliye, kayıt altına alınması için belediye ve odayla iş birliği yapsın. Yerel yönetimlerle iş birliği yapılacak, işverenlerle birlikte kime kiralandığı tespit edilecek. Bunlar kolay şeyler." dedi.
Kayıtlı esnafa yönelik haksız denetimlerin sona erdirilmesi çağrısı yapan Başkan Uzun, sektörde kayıt dışı üretime karşı mücadele için devletle iş birliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
EKONOMİK VE SOSYAL KATKILAR
Uzun, kayıt dışı üretimin önlenmesinin ekonomik ve sosyal faydalar sağlayacağını dile getirerek, kayıt dışı üretiminin fiyatlara yansıyarak, enflasyonu da yükselttiğini söyledi. Uzun, kayıtlı esnafın üzerindeki denetim baskısının azaltılmasını ve tamamen kayıt dışı faaliyet gösteren firmalara yönelik ciddi adımlar atılmasını talep etti.