Sepet İşçiliği Ustası Bekir Hervenik, 45 yıllık deneyimiyle sepet örme sanatını yaşatıyor

Altındağ'da bulunan Altınköy Açık Hava Müzesi, geleneksel el sanatlarını tanıtmaya devam ediyor. Bu etkinliğe katılan ziyaretçiler, birçok zanaatkârların sanatını keşfetme deneyimi yaşıyor. 45 yıllık Sepet İşçiliği Ustası Bekir Hervenik, ziyaretçilere sepet yapımını ve bu sanatın inceliklerini aktarıyor. Hervenik, yılların birikimiyle elde ettiği deneyimlerini paylaşarak, sepet örme sanatının önemini vurguladı.

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Altındağ Belediyesi, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesaplarından Altınköy Açık Hava Müzesi’ne gelecek olan zanaatkâr ustalarına ilişkin etkinliği duyurmuştu. Etkinliğe katılan Sepet İşçiliği Ustası Bekir Hervenik, 45 yıllık deneyimiyle sanatını yaşatmaya devam ediyor.

"SEPET ÖRMENİN TEK MALZEMESİ FINDIK AĞACI”

Sepet örmenin sadece fındık ağacından yapıldığını belirten Hervenik, “Her ağaç türünden sepet yapılmaz. Fındık ağacından yapılması şart. Bu ağaçtan yapılan sepetler yalnızca el emeği ile üretiliyor makineyle yapılması mümkün değil. Bu zanaatın tüm aşamaları titizlikle gerçekleştiriliyor.” dedi.

“MESLEĞİMİ ÖĞRETMEK İÇİN UĞRAŞIYORUM”

25 yıldır halk eğitimlerinde öğrencilerine bu işi öğrettiğini bildiren Hervenik, şu ifadelere yer verdi: “İnsanların bu sanatı öğrenmelerini istiyorum, bu yüzden mesleğimi öğretmek için çok uğraşıyorum. Bazı hocalar bu işi öğretmek istemiyor ama ben insanların bu işi bilmelerini istiyorum. Elimden geldiğince de bu işi öğrenmek isteyenlere destek oluyorum. Bu işi de gelecek nesillere aktarmak istiyorum.”

Rize’de Kadın Girişim Kooperatifleri kurduğunu ve orada kadınların emeklerini sergileme fırsatı bulduğunu belirten Hervenik, “Burada kadınlara sepet örmeciliği konusunda eğitim veriyorum. Bu okullarda sepet örmeciliğine olan hevesi görmek beni memnun ediyor. Ayrıca kadınlara destek vererek para kazanmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Altınköy Açık Hava Müzesi’ne gelen ziyaretçiler, 20 Ekim tarihine kadar sürecek etkinlikte birbirinden farklı zanaatları görme deneyimini yaşayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri