Sonbahar güzelliği… Ankara’nın cennet köşesi Eymir Gölü

Ankara’nın en çok ilgi gören doğal yerlerinden olan Eymir Gölü, kıraç bir arazinin ortasındayken, 60’lı yıllarda başlayan ağaçlandırmalar sonucu bugünkü yeşil halini aldı. Şimdi Eymir’de sonbahar güzelliği var…

ÖZEL HABER: ÖMERCAN ÖZMEN

Eymir Gölü, Mogan ile birlikte Ankara’nın burnunun dibinde iki göldür. Bugünlerde sonbahar güzelliğine bürünen Eymir’in farklı özellikleri vardır.

Konuşu, fiziki yapısı, bitki örtüsü, yaşayan canlılar bakımından benzersizdir.

Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne ait olan göl, ODTÜ Spor Kulübü Kürek ve Yelken Takımları çalışma alanıdır…

Eymir, ODTÜ ile özdeşleşirken, mezunlar 1986 yılında ‘Eymir Kültür Vakfı’nı kurarak faaliyete geçirdi.

Nahid Sırrı Örik, 1930'lara ait seyahat notlarında gölün çevresinin kıraç arazilerden oluştuğunu ve herhangi bir yeşillik bulunmadığını belirtirken bugün gölün çevresine yeşil hakimdir.

EYMİR-MOGAN KARDEŞLİĞİ!

1956 yılında özel kanunla kurulan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne tahsis edilen 45 kilometrekare büyüklüğündeki arazi, Eymir Gölü’nü de içine alıyordu. 60’lı yıllarda ağaçlandırmalar başladı ve bugünkü yeşil halini aldı.

Çoğu kişi bilmez ama Gölbaşı ilçesinin ve Ankara-Konya kara yolunun böldüğü Mogan Gölü ve Eymir Gölü’nün kader birliği vardır! Çünkü Ankara-Konya devlet karayolu altından geçen bir kanalla birbirlerine bağlı olan göllerden Eymir, Mogan Gölü’nden beslenmektedir.

EYMİR’E YAKIŞAN SONBAHAR

Ankaralıların spor yapmak, dinlenmek ve eğlenmek için tercih ettiği Eymir Gölü aynı zamanda kuşların göç yolu üzerindedir. Göç döneminde göldeki sazlıklar tam bir göç istilasına uğrar.

Eymir Gölü her mevsimde güzeldir ama sonbahar hüznü en yakışanıdır!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri