Taceddin Sultan Camii’nin yanı başında yer alan Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi aylardır açılmayı bekliyor

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Hacettepe Mahallesi'nde yer alan Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi, Taceddin Sultan Camii çevre düzenlemesi ile beraber restorasyona alındı fakat aylar geçmesine rağmen hala ziyarete açılmadı.

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Taceddin Sultan Camii ve Dergahının hemen yanı başında yer alan İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaldığı ev, "Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi" olarak 1949 yılında açıldı. O günden bugüne birçok kez restore edilen ev, 2023 yılında restorasyon yapım işleri bitmesine rağmen hala ziyarete açılmadı!

1949’DA MEHMET AKİF ERSOY EVİ OLDU

Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Savaşı döneminde I. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Burdur Milletvekili olarak görev yaparken, Ersoy’a hayranlık duyan Taceddin Şeyhi tarafından kendisine ayrılan selamlık bölümü içeren bir evde yaşadı. Bu evde, İstiklâl Marşı'nı yazdı. Ev, 30 Ekim 1949 tarihinde Şehir Meclisi tarafından alınan bir kararla ‘Mehmet Akif Ersoy Evi’ adını aldı ve o günden bugüne müze olarak kullanıldı. Ancak zaman içinde bakımsızlık nedeniyle harap duruma geldi. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünün kuruluşu sırasında, Rektör Prof. Dr. İhsan Doğramacı, yapının orijinal haline sadık kalarak onarımını gerçekleştirdi ve ev ziyarete açıldı.

AKİ'İN BİRÇOK EŞYASI SERGİLENİYOR

1982 yılında, yapıdaki yıpranan kısımların restore edilmesi amacıyla Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü öncülüğünde bir girişimde bulunuldu ve Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı ve özel bağışçıların katkılarıyla bir fon oluşturuldu. Bu çabalar sonucunda, 27 Aralık 1984 tarihinde bir törenle, restore edilen bina yeniden ziyarete açıldı. Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi, yüksek avlu duvarları ile çevrili bir bahçeye sahip ve küçük avlu kapısından giriliyordu.

Bahçenin ortasında bulunan iki katlı ahşap Ankara evi, üst katta dinlenme ve toplantı odası ile dikkat çekiyordu. Toplantı odası, geleneksel Ankara tavanı ile süslenmiş ve tavanın ortasında kalem işleriyle bezenmiş altıgen bir göbek içeriyordu. Müze, Mehmet Akif Ersoy'a ait cep saati, gözlük, tespih, tüfek ve şairin yüzünün kalıbını içeren önemli kişisel eşyalarını sergileniyordu.

NET BİR BİLGİ YOK

Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında Taceddin Sultan Camii çevre düzenlemesi ile Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi teşhir tanzim işi 2023 yılı ekim veya kasım gibi bitirilmesi gerekirken hala bitmedi.

Yüklenici firma inşaat alanı olarak gösterdiği yapı içerisinde herhangi bir çalışma ilerletmezken işin süresi bitmesine rağmen Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi ziyarete açılmadı. Ne zaman açılacağı ile ilgili de bir açıklama yapılmadı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri