ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Türkiye'nin özellikle seyahat ve okul çantası tedarik ihtiyacını karşılayan Çantacılar Sokağı, son yılların en verimsiz sezonunu geçiriyor.
Hem üretimin hem perakendenin hem de satışın gerçekleştirildiği tarihi Çantacılar Sokağı esnafı, yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına çok kısa bir sürenin kalmasına rağmen müşteri yoğunluğunun az olmasından şikayetçi...
"FİYATLAR BİZLERİ MÜŞTERİYLE ARADA BIRAKIYOR"
40 yıldır devam eden baba mesleğini sürdüren İbrahim Enes Özsöz, "Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 60'ya varan bir artış var. Müşteriler problem yaşıyor. Satışlarımız geçen yıla göre daha az. Genel olarak piyasada bir düşüş hakim. Fiyatlar bizleri müşteriyle arada bırakıyor. Kaliteli bir çanta için vatandaşın 2 bin 500 TL bütçe ayırması gerekiyor." açıklamasını yaptı.
Fiyatların sürekli bir artış gösterdiğini ve talebe ulaşılamadığı için üretimde yavaşlamanın olduğunu kaydeden Özsöz, ürün tedariğinde de sorun yaşadıklarını kaydetti. Üretime ara veren firmaların olduğunu belirten Özsöz, "Sipariş verip elimize hiç ulaşmayan ürünler var. Üretim ayağında sorunlar var. Stokları yenileyemediğimiz ürünlerimiz var. Çantacılar Çarşısı diğer yerlere göre daha uygun olmasına rağmen fiyatlar yüksek. Ulus'ta 2 bin 500 TL'ye alabileceğiniz çantalar diğer bölgelerde daha yüksek." dedi.
ESNAF DA DERTLİ MÜŞTERİ DE
Çantacılar Sokağı'nda mesleği üçüncü nesil olarak sürdüren Mustafa Erdal, eski satışları bulamadıklarını, sokağın ticaret canlılığını kaybetmek üzere olduğunu vurguladı.
Erdal, "İnsanlar fiyatlardan dolayı almakta zorlanıyor. Önceden bir çantanın seti 600 TL iken bugün 2 bin 500 TL. Satış yapamadığımız için bizler de zorlanıyoruz. Kurdaki artışlar, girdi maliyetleri esnafı zaten zorlarken bir de satış yapamamak tuzu biberi oluyor. Bizler müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir ailenin 3 çocuğu varsa 10 bin lirayı sadece çantaya ayırması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"BU SOKAK OKUL DÖNEMİNDE DOLAR TAŞARDI"
Çarşı'da 45 yıldır toptancılık yapan Mehmet Çiftçi, "Hiç iş yok. Bu sokak okul döneminde dolar taşardı. Esnafa yönelik yeni düzenlemeler de işlerimizi zora soktu. Örneğin IBAN ile ücret ödeme dönemi bitti. Bu esnafı olumsuz etkiliyor. IBAN ödemelerinde de dekont bilgisi oluyordu. Her şey kayıtlıydı. Esnaf perişan bir halde. Elimizdeki stokları bitirebilirsek borçlarımızı ödeyeceğiz. Yoksa onları da ödeyemeyeceğiz. Üretim düştü, fiyatlar yukarı çıktı." diye konuştu.