Tarihi fırında 100 yıldır Ankara Simidi üretiliyor!

Ankara Kalesi'nde, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi bir fırında Cumhuriyet dönemiyle birlikte 100 yıldır Ankara simidi üretiliyor. Bu simit, Başkent'in sembolü haline geldi ve birçok kişinin favorisi oldu.

Tarihi fırının bulunduğu At Pazarı Sokağı'na gelenler, odun dumanıyla bulanmış simidin eşsiz kokusunu alarak Ankara Simidi ile tanışıyor. 1979 yılında usta olarak işe başlayan Mustafa Tümer, oğlu ile birlikte bu fırını 45 yıldır işletiyor.

FIRINLAR DENETLENMELİ

Tümer, mesleğini 45 yıldır severek yaptığını ifade ederek, 1979'da işe başladığını ve hala aynı meslekte olduğunu söyledi. Simidin özelliğinin un, susam ve pekmez olduğunu vurgulayan ve bunların kaliteli olması gerektiğini dile getiren Tümer, simidin odun ateşinde pişirilmesinin önemine değindi. Fırınların denetlenmesi gerektiğini de belirten Tümer, bazı fırınlarda simitlerin ağırlığının eksik olduğunu ve bu durumun müşterilere zarar verdiğini dile getirdi.

100-150 YILLIK BİR GEÇMİŞİ VAR

Ankara simidinin hamurunu hazırlayan Hakan Tümer de, simidin Osmanlı dönemine dayanan ve 100-150 yıllık bir geçmişi olan bir ürün olduğunu belirtti. Aynı zamanda, Ankara'nın en eski fırınlarından biri olduklarını ve işletmeyi 50 yıldır sürdürdüklerini söyleyen Tümer, aileleri için bu mesleği sürdürdüklerini ve halka hizmet etmeye devam ettiklerini açıkladı. Tarihi fırın günde yaklaşık bin 500 Ankara simidi üretiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri