ÖZEL HABER GAMZE ERDOĞAN
Ankara'nın Tarihi Ulus Hali'nde mevsimin ilk hasatları tezgâhlardaki yerini aldı. Zeytinyağlı dediğimizde birçoğumuzun mest olduğu yaprak sarma, yazın ilk taze asma yaprağıyla bir başka oluyor. Türkiye'nin iki ucundan gelen taze asma yaprakları Ankara'da alıcılarıyla buluştu. Tokat ve Manisa'dan gelen yaprakların farkları nelerdir? Tarihi Ulus Hali pazarcılarına sorduk. Faruk Özdemir, Tokat ve Manisa yaprağındaki temel farkları muhabirimize şu sözlerle anlattı:
"TEMEL FARK DAMARSIZ VE İNCE OLMASI"
"Yılın ilk taze yaprakları çıktı, Manisa Alaşehir ve Tokat'tan geliyor. Tokat yaprağının Manisa yaprağından farkı, damarsız ve daha ince olması. İkisinin arasındaki fark yaprağın türüdür. Buna göre Tokat Yaprağı, renkli üzüm yaprağından toplandığı için tüylü olur. Ancak Manisa yaprağında bu durum böyle değildir. Manisa yaprağı, beyaz üzüm olduğu için tüysüz ve pürüzsüzdür. Bu konuda en iyi yaprak hangisi sorusu ise akıllara gelmektedir. Bu konuda en iyi yaprak, Erbaa yöresinin üzüm yaprağıdır. Türk mutfak kültüründe geniş yer kaplayan bu yaprak, ince ve lezzetli oluşu ile oldukça meşhurdur. Fiyatı şu an 60 TL ancak marketlerde 120 TL'den satışa sunuluyor."