TESK Genel Başkanı Palandöken: Tabela yönetmeliğine kesinlikle uyulmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de yabancı tabela kullanımının artış göstermesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Palandöken, “Tabela yönetmeliğinde belirtilen kurallara kesinlikle riayet edilmeli ve kamu denetimleri artırılmalıdır” dedi.

TESK Genel BaşkanıPalandöken, son yıllarda yabancı tabelaların sayısının hızla arttığını belirterek, Türkçe’nin zenginliğine dikkat çekti. “Türkçe kullanılan tabelalar her geçen gün azalıyor. Renkli, farklı boyutlardaki yabancı kelimelerin sıklıkla yer aldığı tabelalar, sokaklarda görüntü kirliliğine yol açarak şehrin kültürüne zarar veriyor. Bu karışık tabelaların bulunduğu yerlerde ne satıldığı dahi anlaşılamadığı için vatandaşlarımız bile o mekanlara girmekten çekiniyor,” ifadelerini kullandı.

MİLLİ KİMLİĞE ZARAR VERİYOR

Özellikle Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerine artan göçlerin yabancı tabela kullanımını artırdığını belirten Palandöken, bu durumun milli kimliğe zarar verdiğini vurguladı. “Tabela birliğinin sağlanması ve yabancı tabela kullanımının sınırlandırılması gerekiyor. Tabela yönetmeliğinde yer alan kurallara sıkı sıkıya uyulmalı. Turist yoğunluğunun olduğu bölgelerde, yabancı dillerin bulunması gerekiyorsa, Türkçe karşılıklarıyla birlikte kullanılması önemlidir. Çünkü işletmenin kim olduğu ve ne sunduğu anlaşılmalıdır” dedi.

"STANDARDI OLMALI"

Tabelaların işletmeler için yalnızca bir tanıtım aracı olmanın ötesinde, profesyonel bir imaj oluşturma açısından kritik bir rol oynadığını vurgulayan Palandöken, “Tabelalar, bir işletmenin kurumsal kimliğini ön plana çıkaran unsurlardır. Müşterilerin dikkatini çeken ilk şey tabelalardır. Bu nedenle tabela tasarımlarında kullanılan renkler, yazılar ve görsel unsurlar oldukça önemlidir. Tabelaların belirli standartlara uygun olarak hazırlanması, güven duygusu yaratır ve işletmenin kurumsal kimliğini güçlendirir. Bu standartlar ayrıca işletmenin tanınırlığını artırır ve bulunduğu yerin kolayca fark edilmesini sağlar. Böylece işletmeler daha düzenli ve profesyonel bir görünüm kazanırken, sokakların estetiği korunur ve şehirler daha derli toplu hale gelir. Yabancı ve görsel kirlilik oluşturan tabelaların kontrol altına alınması, dilimize ve kültürümüze sahip çıkmak için atılacak önemli adımlardandır” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri