TESK Genel BaşkanıPalandöken, son yıllarda yabancı tabelaların sayısının hızla arttığını belirterek, Türkçe’nin zenginliğine dikkat çekti. “Türkçe kullanılan tabelalar her geçen gün azalıyor. Renkli, farklı boyutlardaki yabancı kelimelerin sıklıkla yer aldığı tabelalar, sokaklarda görüntü kirliliğine yol açarak şehrin kültürüne zarar veriyor. Bu karışık tabelaların bulunduğu yerlerde ne satıldığı dahi anlaşılamadığı için vatandaşlarımız bile o mekanlara girmekten çekiniyor,” ifadelerini kullandı.
MİLLİ KİMLİĞE ZARAR VERİYOR
Özellikle Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerine artan göçlerin yabancı tabela kullanımını artırdığını belirten Palandöken, bu durumun milli kimliğe zarar verdiğini vurguladı. “Tabela birliğinin sağlanması ve yabancı tabela kullanımının sınırlandırılması gerekiyor. Tabela yönetmeliğinde yer alan kurallara sıkı sıkıya uyulmalı. Turist yoğunluğunun olduğu bölgelerde, yabancı dillerin bulunması gerekiyorsa, Türkçe karşılıklarıyla birlikte kullanılması önemlidir. Çünkü işletmenin kim olduğu ve ne sunduğu anlaşılmalıdır” dedi.
"STANDARDI OLMALI"
Tabelaların işletmeler için yalnızca bir tanıtım aracı olmanın ötesinde, profesyonel bir imaj oluşturma açısından kritik bir rol oynadığını vurgulayan Palandöken, “Tabelalar, bir işletmenin kurumsal kimliğini ön plana çıkaran unsurlardır. Müşterilerin dikkatini çeken ilk şey tabelalardır. Bu nedenle tabela tasarımlarında kullanılan renkler, yazılar ve görsel unsurlar oldukça önemlidir. Tabelaların belirli standartlara uygun olarak hazırlanması, güven duygusu yaratır ve işletmenin kurumsal kimliğini güçlendirir. Bu standartlar ayrıca işletmenin tanınırlığını artırır ve bulunduğu yerin kolayca fark edilmesini sağlar. Böylece işletmeler daha düzenli ve profesyonel bir görünüm kazanırken, sokakların estetiği korunur ve şehirler daha derli toplu hale gelir. Yabancı ve görsel kirlilik oluşturan tabelaların kontrol altına alınması, dilimize ve kültürümüze sahip çıkmak için atılacak önemli adımlardandır” şeklinde konuştu.