Tezveren Sultan Türbesi’nde kadın evliya mı erkek evliya mı var?

Ankara'nın Altındağ ilçesinde sokağın ortasında bulunan ve hakkında birçok rivayet olan Tezveren Sultan Türbesi’nde her gün ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

ÖZEL HABER

Ankara'daki Tezveren Sultan Türbesi’nin içinde kimin yattığı tam olarak bilinmemekle birlikte hakkında bir çok rivayet var. Tezveren Sultan Türbesi’nin içerisinde Anadolu’da varlığı pek kabul edilmeyen kadın evliyalardan biri olduğu kabul edilmekte. İşte detaylar…

KADIN EVLİYA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Ankara'da türbesi bulunan Tezveren Sultan Anadolu'nun en bilinen kadın evliyalarından biridir. Geçmiştekinin aksine günümüzde kadın evliya olmaz algısı görece yıkılmış ve kadın evliyaların hikayeleri anlatılmaya başlanmıştır. Ankara'da türbesi bulunan Tezveren Sultan Anadolu'nun en bilinen kadın evliyalarından biridir. Anadolu'daki kadın evliyalar ile ilgili kitaplar yazılmaya başlanmış, Tezveren Sultan gibi evliyaların hayat hikayeleri ve mucizeleri anlatılmaya başlanmıştır.

'Allah'ın dostları' olarak da bilinen ermiş kişilerden evliya olarak bahsedilir. Anadolu'da yaygın bir anlayış olan evliyalık eski dönemlerde kadınlara yakıştırılmaz ve kadından evliya olmaz türü söylemler üretilirdi. İlerleyen dönemlerde Anadolu'daki kadın mucizeleri ile kadın evliyaların hikayeleri bilinmeye ve türbeleri ziyaret edilmeye başlandı. Anadolu'nun kadın evliyalarından Tezveren Sultan'ın da Ankara'daki türbesi ziyaret edilen noktalardan biri haline geldi. Çok merkezi bir noktada bulunan türbe ile ilgili birçok hikaye de anlatılmaktadır.

Tezveren Türbesi'nin neden sokağın ortasında olduğu ile ilgili sorulara da anlatılan bir rivayet ile cevap verilir. Rivayete göre Tezveren Sultan hizmetçilik yaptığı konakta ölünce konağın yanındaki caminin avlusuna gömülür. Zamanla şehir planı değişir ve konak ile cami yıkılır. Caminin avlusundaki kabirlerde taşınır. Ancak Tezveren Sultan'in kabrine dokunulamaz. Vurulan baltaların kırıldığı ve kepçelerin yamulduğu söylenir. Bu sebeple türbe kavşağın tam ortasında kalır.

İÇİNDE KİMİN YATTIĞI BİLİNMİYOR

Tezveren Sultan'ın kim olduğu ile ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor Kadın veya erkek olduğu konusunda da net bir bilgi yok. Türkiye'de 'Tezveren Dede' olarak da bilinen Tezveren Sultan'ın türbesi Ankara Altındağ'da bulunuyor. Fakat bir rivayete göre türbedeki ismin Karyağdı Türbesi'ndeki İmam Hüseyin'in kızları diye söyleniyor. Günümüzde üzerinde bulunan ve sonradan hazırlanmış mezar taşında, ‘Selçuklu Ulularından Tezveren Sultan Ruhuna Fatiha’ yazıyor. Bu mezarda yatan kişinin kimliği ve cinsiyeti hakkında hiçbir bilgiye sahip değiliz. 1967 yılında Ankara’nın adak yerleri ile ilgili araştırma yapan İlahiyat Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Hikmet Tanyu, mezarın orijinal taşının okunamadığını, dolayısıyla mezarda yatanın kimliği konusunda kesin bir bilgi bulunmadığını söylemektedir. Dr. Hikmet Tanyu, halk arasında mezarın ‘Tezveren Dede’ adıyla bilindiğini ve gelenlerin burada mum yakarak adakta bulunduklarını belirtmektedir. İnanışa göre bu dede kendisinden istenenleri çok çabuk yerine getirmesiyle ünlendiği için ‘Tezveren’ adı ile anılmaktadır.

Tezveren Sultan'ın kim olduğu hakkında en çok bilinen rivayet ise şu şekilde;

Tezveren Sultan iki katlı ahşap bir konakta hizmetçi olarak çalışır. Konakta kendisine yapılan zulümlere sesini çıkarmayan Tezveren Sultan helal yolla kazanç sağlayan ve fırsat buldukça ibadetiyle meşgul olan biridir.

MÜCİZEVİ HELVA RİVAYETİ

Tezveren Sultan'ın evliya olduğunun nasıl anlaşıldığına dair birçok rivayet olmakla beraber en bilineni şudur. Tezveren Sultan bir konakta hizmetli olarak çalışmaktadır. Bir gün evin beyi hacca döner. Bu esnada evin hanımı da helva yapılmasını ister. Kavrulan helvayı yerlerken evin hanımı beyin çok sevdiğini söyler ve keşke burada olsaydı diye iç geçirir. Helva tabağını alan Tezveren Hatun evin hanımına beye götürdüğünü söyler. Kadın buna inanmaz ve gülüp geçer. Ancak evin beyi hacdan elinde helva tabağı ile dönünce Tezveren'in kerameti anlaşılır. Bugünden sonra da Tezveren Sultan olarak anılmaya başlanır.

TEZVEREN TÜRBESİ NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Anadolu'nun kadın evliyalarından biri olan Tezveren Sultan'ın kabri Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Talatpaşa Bulvarı'nda yer alıyor. Ulus'ta bulunan türbe, sokağın tam ortasında durması sebebi ile dikkat çekiyor. Ankara Ulus'taki Tezveren Türbesi'ne toplu taşıma ile ulaşmak da kolay.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri