TRAVELEXPO'da Ankara'nın 5 beyaz rüzgârı

Ankara Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu sözcüsü Rabia Erentuğ, TRAVELEXPO Ankara 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarına ilişkin anadolugazete.com.tr’ye açıklama yaptı. Ankara’nın 5 beyazı üzerine konuşan Erentuğ, hayvanların kültür elçileri olduğuna dikkati çekti.

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Bu yıl 6’ıncısı düzenlenen TRAVELEXPO Ankara 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda sektörün birçok paydaşı bir arada yer alıyor. Önemli sektör temsilcilerinin bir arada olduğu fuarda Ankara’nın ve çevre illerinin turizm ve seyahate yönelik gelişim süreçlerinin olumlu yönde nasıl gelişeceği net bir şekilde görülüyor. Ankara’nın tanıtımı açısından Başkent’in 5 beyazı üzerine Rabia Erentuğ, anadolugazete.com.tr’ye önemli değerlendirmelerde bulundu.

“SAF IRK KÜLTÜREL MİRAS”

Hayvanların turizme katkısına yönelik dikkat çekmek için fuara katıldıklarını söyleyen Ankara Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu sözcüsü Rabia Erentuğ, “Ankara Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu olarak Ankara turizmine çok büyük katkı sağlayan bu TRAVELEXPO Fuarı’nda biz de hayvanlar konusunda bir şeyler yapmak istedik. Elbette ki hayvan hakları deyince ilk önce akla sokak hayvan geliyor. Fakat aslında şu anki sergilemiş olduğumuz ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nın yürüttüğü Ankara'nın Beş Beyazı Projesi de yine hayvanların haklarıyla ve dünyada var olma, ari ırkın haklarıyla ilgili çok önemli bir projedir. Bununla birlikte biz de bu konuya da turizme katkısından dolayı değinmek istedik. Ve böyle bir ortak çalışmaya girmiş olduk. Ankara'nın beş beyazı çalışması hem Ankara’nın kültürel mirası açısından hem de milli bir değer olarak dünya üzerinde çok büyük bir önem arz etmektedir. 5 beyazdan anlatmak istediğimiz; Ankara kedisi, Ankara keçisi, Ankara tavşanı, Ankara güvercini ve Ankara'nın arısıdır. Bunların hepsi beyazdır. Arılar beyaz değil ama ciddi bir özellik. Ankara arısının da yaptığı balın rengi beyazdır. Beyaz bir bal yapar.” şeklinde konuştu.

“DOĞAL IRKLAR KORUNMALI VE DESTEKLENMELİ”

Saf ırk üzerine yapılan çalışmalar ve önemine değinen Erentuğ, Kızılcahamam’da üretilmesi ve çoğaltılmasıyla ve bu ırkın korunmasıyla ilgili bir çalışma yapıldığını vurguladı.

Rabia Erentuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine aynı şekilde Ankara kedisinin, keçisinin ve tavşanının da yine üretim çalışmaları Ankara'da devam etmekte. Güvercin de yine aynı şekilde. Bunlar hayvan ırkları içerisinde çok önemli. Çünkü son dönemde evcil hayvan konusunda bile hatta damızlık hayvan, besi hayvanı olarak bile doğal olmayan ırklara yönelmiş durumda. Laboratuvarda üretilen hayvanlarla sürekli karşı karşıyayız. Aslında önemli ve özel olanlar doğal ırklardır. Ankara'nın bu 5 beyazını da hepsi doğal ırktır, ari ırktır. Onun için çok büyük önem arz eder. Çünkü diğer insan eliyle laboratuvarda üretilmiş ırklar konusunda ileriki dönemlerde maalesef genetiksel problemler ve hastalıklar yaşanıyor. Bundan dolayı her zaman ‘her şeyin doğalı iyidir’ diyoruz. Biz doğaldan yanayız ve hayvan hakları açısından da hem bu tarz insan eliyle ırk üretilmesinin karşısındayız. Hem de bu doğal ırkların korunması, desteklenmesi ve daha çok üretilmesi anlamında da bu konuda hayvan haklarının yanındayız.”

“DOĞAL IRKLAR TANITILIP, CANLANDIRILMALI”

Ankara’nın 5 beyazının yerel halk tarafından bilindiğini ama Ankara’ya göç eden insanların bilmediğini ifade eden Erentuğ, tanıtımının yapılmasına yönelik şunları dedi: “Ankara'nın kültürü açısından 5 beyazının tanıtılması çok önemli. Çünkü bir bugün Hollanda'ya gidiyorsunuz ve lalesiyle övünüyor veya Avustralya'ya gittiğiniz de kangurusuyla tanınıyor. Bulunduğu yerlere özgü hayvanlar da o yerin, ülkenin ve şehrin milli servetidir, milli değeridir. Kesinlikle kültür elçisi ve buna turizme katkısı çok büyük diye düşünüyorum.”

Erentuğ sözlerini şöyle noktaladı: “Sadece turizm anlamında değil, üretme de katkısı çok büyük. Ankara keçisi üreticiliği ve Angora Tavşanı üreticiliği diye bir iş kolu var. Yani bunlar bir artık iş kolu olmuş. Yani bu hayvanların sadece turizm değil, ekonomiye de çok katkıları var. Ama doğal olmayan ırklarda bunlara rastlayamazsınız. Onun için doğal ırkların bu şekilde tanıtılıp yeniden canlandırılması çok önemli. Tabii ki fuar alanlarında da gösterilmesi değerli.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri