TSYD Ankara Şube Başkanı Murat Tarhan: ''Yapay zeka gazeteciliğe atılmış darbedir''

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Ankara Şube Başkanı Murat Tarhan dijitalleşmenin haberciliği de etkilediğini söyledi. Yapay zekâya haberle ilgili gerekli verileri verip istenilen haberin yazdırılabildiğini anlatan Tarhan “Bu durum gazeteciliğe atılmış son darbe oldu diyebilirim. Gençler bilinçli olup teknoloji okuryazarlığı ile hareket etmeliler” dedi.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Murat Tarhan, medyadaki dijitalleşmenin iyi yönleri olduğu kadar kötü yönleri de olduğunu söyledi. Eğer iyi kullanılmazsa dijitalleşmenin haberciliği olumsuz etkileyeceğini belirten Tarhan anadolugazete.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede gençlerin dijitalin yanında geleneksel medyanın pratiklerini de unutmamaları gerektiğini belirtti.

Spor medyasında 1990 yılında stajyer olarak başladığında gazetelerde çalışan sayısının daha fazla olduğunu ifade eden Murat Tarhan "O dönemlerde Ankara'da yerel basında çok güçlüydük. O dönemin Ankaragücü ve Gençlerbirliği daha etkiliydi ve bu da sayfalara yansıyordu. Ancak patron gazeteciliğinin başlamasıyla birlikte patronlar gazetecilik kimliğinden iş adamı kimliğine bürünmeye başladılar ve her şey gelir-gider tablosuna dökülmeye başladı. Gazete çıkarmak pahalı ve kolay olmayan bir işti; eskiden bunu reklamlarla finanse edebiliyorduk, ancak sonra bu durum azaldı ve gazeteler zarar etmeye başladı. Şu an gazetelerde tüm arkadaşlarımız tek başına çalışıyor. Spor medyası da Ankara'da yavaş yavaş önemini kaybetmeye başlıyor" dedi.

"YENİ NESİL ÇOK HIZLI YOL KAT ETTİ"

Teknolojiyi kullanma konusunda yeni neslin inanılmaz bir yol kat ettiğini anlatan Tarhan şöyle devam etti:

''Şu an yapay zekânın da hayata girmesiyle birlikte her şey hızlandı ve daha kolay hale geldi. Dezavantajı ise habercilik ilkelerinin göz ardı edilmesi oldu. Yapay zekâya haberle ilgili gerekli verileri verip istediğiniz haberi yazdırabilirsiniz; bu durum gazeteciliğe atılmış son darbe oldu diyebilirim. Gençler bilinçli olup teknoloji okuryazarlığı ile hareket etmeliler. Teknolojiyi mesleki ilkeler çerçevesinde kullanan gazeteci rakiplerinden çok kolay bir şekilde sıyrılabilir.''

"DİJİTALİ DEZAVANTAJA DEĞİL AVANTAJA ÇEVİRMEK GEREKİYOR"

Sanal dünyanın içinde yaşıyoruz ve burada milyonlarca yol var; bu yollar herkes tarafından iyiye kullanılmıyor. Dijitalde bir denetim olmadığı için yaş grubu fark etmeksizin herkes "kötü yoruma" açık hale geliyor. Spor medyasından örnek vermek gerekirse, geçmişe göre nefret dili çok arttı diyebilirim.

"HER GÜN BİR KULÜP YÖNETİCİSİ AÇIKLAMA YAPIYOR"

Kulüp yöneticilerinin eski dönemlerde bu kadar sık medyada olmadığını ifade eden Tarhan, "Bizim dönemimizde kulüp yöneticileri bu kadar pervasızca açıklamalar yapmıyorlardı. Şu an her gün bir kulüp başkanı sosyal medya üzerinden açıklama yapıyor. Bu açıklamalarda üslup kesinlikle gözetilmiyor, bu da spor camiasını olumsuz etkiliyor." İfadesini kullandı.

"GENÇLER SAHADA OLMALI"

Medya için gelecek düşünen gençlere sahada olmalarını tavsiye eden Tarhan, "Biz usta isimlerle çalıştık ve hepsi sahaya çıkın derlerdi. Hâlâ izin günlerimde federasyonları tek tek ziyaret ederim. Fark yaratmak insanlarla yüz yüze iletişim kurmakla başlar. Yeni nesil ise tam tersi bilgisayar üzerinden çalışmayı seviyorlar; bu yüzden onlara en önemli tavsiyem teknolojiyi iyi kullanırken alanda olmayı da ihmal etmemeleri" önerisinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri