ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Beypazarı'nda Kanuni Sultan Süleyman tarafından 16. yüzyılda yaptırılmış Rüstem Paşa Hamamı içinde, 2012 yılında Türk Hamam Müzesi'nin açılışı yapıldı. Türk hamam kültürünü başarılı bir şekilde yansıtan bu müze, Ankara'nın görülmesi gereken mekanlarından biri olarak önemini koruyor.
TÜRKİYE'NİN İLK HAMAM MÜZESİ
Türk Hamam Müzesi, tarihi bir hamam içinde yer alması bakımından ve ilk hamam müzesi olması açısından farklı bir özelliğe sahip. Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasının hedeflendiği Türk Hamam Müzesi, akademisyen Sema Demir tarafından kuruldu.
Türk Hamam Müzesi'nde yalnıza hamam nesneleri sergilenmiyor. Müzede yer alan rehberler sayesinde hamam kültürü ziyaretçilere anlatılıyor ve 'gelin hamamı', 'külhanbeyi' gibi canlandırmalar da yapılıyor.
TÜRK HAMAM KÜLTÜRÜ BURADA ANLATILIYOR
Müze içerisinde tarihsel dönemlerde hamam içerisinde yer alan farklı alanlar da sergileniyor. Hamam kültüründe yer alan, soğukluk, ılıklık, tıraşlık, sıcak ve külhan isimli alanların hangi amaçlar için kullanıldığı da ziyaretçilere aktarılıyor.
Hamamda soğukluk; kişilerin kıyafetlerini çıkardığı yer, ılıklık ise aniden sıcak hamama girmeden girilen bir geçiş alanı olarak biliniyor. Genel olarak erkeklerin bakımının yapıldığı bir alan olarak karşımıza çıkan tıraşlıkta da çeşitli berber malzemeleri sergileniyor. Sıcak adı verilen alanda ise gelin ve damat hamamı bulunuyor, burada eski dönemlerin adetleri canlı olarak anlatılıyor. Hamamın en son bölümü olan külhan ise sıcak suyun kaynatıldığı bir oda olarak biliniyor. Külhanbeyi kavramı da buradan geliyor.