Türkiye ve Japonya 'Denizcilikte Karbonsuzlaştırma' konferansında buluştu!

Türkiye - Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin desteklediği bir inisiyatifle, Ankara Üniversitesi'nin Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM) ile Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) tarafından 'Denizcilikte Karbonsuzlaştırma' başlıklı bir konferans düzenlendi.

Ankara Üniversitesinde yapılan 'Denizcilikte Karbonsuzlaştırma' adlı konferans, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko'nun da aralarında bulunduğu birçok önemli ismin katılımıyla gerçekleşti.

''HER İKİ ÜLKE İÇİN DE HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN KONULAR''

Türkiye ile Japonya arasındaki uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yapan Takahiko, "Sürdürülebilir deniz ekosistemleri, deniz kaynaklarının korunması ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin ilerlemesi günümüzde her iki ülke için de hayati önem taşıyan konulardır." dedi.

Takahiko, geçtiğimiz yıl imzalanan ortak bildiriye atıfta bulunarak, 'Denizcilikte karbonsuzlaşma' temasının, enerji ve iklim değişikliğinin yanı sıra denizcilik sektöründe işbirliği potansiyelini artırmayı amaçladığını belirtti.

Japonya'nın Güneydoğu Asya, Okyanusya ve Pasifik ile, Türkiye'nin ise Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya ile güçlü bağlara sahip olduğunu vurgulayan Takahiko, iki ülkenin altyapı, afet önleme, akademik ve kültürel değişim alanlarında dostane ilişkiler kurduğunu ifade etti.

JAPONYA VE TÜRKİYE'NİN DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİN 100. YILI

Takahiko, 2024'ün Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yıl dönümü olduğuna işaret ederek, "Bugünkü seminerin, uzmanlarla görüş alışverişinde bulunarak ilişkilerimizi güçlendirmemizi ve denizcilik alanında karşılıklı anlayışı teşvik etmemizi sağlayacağını umuyoruz." dedi.

Konferansta, denizcilik sektörünün karbonsuzlaştırılması ve yenilenebilir enerjinin uygulanabilirliği konularında sunumlar da yapıldı. Sasakawa Barış Vakfı (SPF) Okyanus Politikaları Araştırma Enstitüsü'nden (OPRI) kıdemli araştırmacı Masanori Kobayashi, 'Denizcilik Sektörünün Karbonsuzlaştırılması ve Yenilenebilir Enerjinin Uygulanabilirliği' üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nden Doç. Dr. Levent Bilgili, 'Yaşam Döngüsü Perspektifinde Uluslararası Denizcilik Örgütünün (IMO) Geçmişten Günümüze Karbonsuzlaştırma Mücadelesi' başlıklı sunumuyla katkı sağladı.

Konferansa, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve birçok davetli de katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri