Türkiye’de konut krizi: Sahiplik azalırken kiralar artıyor! | Ankara'da kira piyasasında son durum!

Türkiye’de konut sahipliği oranı giderek düşerken, kiracılık oranı hızla artıyor. Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ahmet Ünlükalaycı, konutun bir yatırım aracı olarak kullanılması ve sosyal konut üretiminin yetersizliği nedeniyle barınma krizinin derinleştiğini belirtti. Ankara’da ise konut fiyatları yükselirken, geri dönüş süreleri 11 yıla kadar uzuyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ahmet Ünlükalaycı, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda Türkiye’deki konut krizini ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Ünlükalaycı, son yıllarda konut satışlarındaki artışa rağmen, ev sahipliği oranının düştüğüne dikkat çekerek, kiracı sayısındaki artışın giderek derinleşen barınma sorununu işaret etti.

KONUT TALEBİ YÜKSEK, SAHİPLİK DÜŞÜYOR

2024’ün ilk 9 ayında konuta olan talep 1 milyona ulaşsa da Türkiye’de ev sahipliği oranı hızla geriliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2006’da yüzde 60,7 olan ev sahipliği oranı, 2020’de yüzde 57,8’e düştü. Ünlükalaycı, bu düşüşün ana sebeplerinden birinin konutun yatırım aracı olarak tercih edilmesi olduğunu ifade ederek, “Ev sahibi olanların birden fazla konuta sahip olması gerçek ihtiyaç sahiplerinin konuta erişimini zorlaştırıyor,” dedi.

KİRACILIK ORANI HIZLA ARTIYOR

Ünlükalaycı, Türkiye genelinde kiracılık oranının hızla arttığını ve barınma hakkının giderek daha fazla mülkiyet hakkına dönüştüğünü şu sözlerle ifade etti: “Türkiye'de ev sahipliliği oranı giderek düşüyor. Bu durum konutun bir yatırım aracı olarak tercih edildiğini ve hali hazırda ev sahibi olanların birden fazla konut sahipliğinin oranı 15 yıl öncesine göre daha da düşmüş durumda.”

ÖZEL SEKTÖR BELİRLEYİCİ ROL OYNAYACAK

Ünlükalaycı, bu sorunun çözümü için konut sektörünün teşvik edilmesi gerektiğini şu şekilde açıkladı, “Sosyal konut üretimi artırılmalı ve bu süreçte yalnızca satın alma değil, gerçek ihtiyaç sahipleri için sosyal konut kiralama seçenekleri de oluşturulmalıdır. Ayrıca, özel sektör de uygun arsa, vergi ve kaynak düzenlemeleriyle bu alanda konut üretimi teşvik edilmelidir.”

ANKARA’DA KONUT FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Ünlükalaycı, “Ankara’da satılık konut fiyatları, Eylül 2024 sonu itibarıyla son bir yılda yüzde 29,36 oranında artış gösterdi. Ortalama bir konut fiyatı 2 milyon 969 bin TL’ye ulaşırken, metrekare birim fiyatı ise 22 bin 841 TL oldu. Şehirde konutların geri dönüş süresi ise ortalama 11 yıl olarak hesaplandı.”

ANKARA’DA EN DEĞERLİ VE EN AZ DEĞERLENEN İLÇELER

Ünlükalaycı, Eylül 2024 sonu itibarıyla Ankara’da konut fiyatlarının en fazla arttığı ilçeleri şu şekilde sıraladı: “Çamlıdere, Bala, Ayaş, Elmadağ ve Kahramankazan olurken, en az değer kazanan ilçeler arasında Kızılcahamam, Haymana ve Pursaklar öne çıktı. Geri dönüş sürelerine göre en hızlı amortisman sağlayan ilçeler Altındağ, Beypazarı ve Keçiören.”

ERİŞİLEBİLİR KONUT POLİTİKALARINA İHTİYAÇ VAR

Ünlükalaycı, konut sektöründe arz ve talep dengesizliğinin çözülmesi için daha erişilebilir konut politikalarının uygulanması gerektiğini belirterek, “Konut kredilerine erişim zorluğu ve yüksek maliyetler, yeni konut üretimini sınırlıyor. Yüksek fiyatlardan dolayı ilk el konuta olan ilgi azalıyor, bu da müteahhitlerin sektöre olan ilgisini zayıflatıyor,” sektörün gelecekte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri