Türkiye'nin geleceğini şekillendirdi: ODTÜ yerleşkesinin temeli 67 yıl önce atıldı

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri arasında yer alan ve eğitimiyle ülkenin geleceğini şekillendiren ODTÜ'nün Ankara'daki yerleşkesinin temeli, 67 yıl önce bugün atıldı. Başkent'in köklü eğitim kurumu ODTÜ, öğrenci ve akademik personel sayısı ile fiziksel kaynakları açısından dikkat çekiyor.

15 Kasım 1956'da kurulan Türkiye'nin köklü eğitim kurumları arasında yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ankara yerleşkesine 67 yıl önce bugün atılan temelle kavuştu. ODTÜ, kuruluşundan yaklaşık 1 yıl sonra, 2 Ekim 1957'de yapılan temel atma töreniyle kendine ait bir yerleşkeye sahip oldu.

Uluslararası bir üniversite olacağı için ODTÜ'nün yerleşkesi için düzenlenen temel atma törenine dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Bakanlar ve Ankara'daki büyükelçilerin neredeyse hepsi katıldı. ODTÜ'nün ilk Mütevelli Heyeti Başkanı Vecdi Diker'in Karayolları Genel Müdürlüğünden getirttiği ekskavatör ile temel yeri kazıldı. Aradan geçen 67 yılda ODTÜ, Türkiye'nin en iyi üniversitesi olmayı başardı.

TÜRKİYE'NİN EN İYİSİ OLDU

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS) tarafından açıklanan 2025 Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 285'inci sırada yer aldı ve Türkiye'nin en iyi üniversitesi oldu.

150 BİNDEN FAZLA MEZUN VERDİ

"Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla 15 Kasım 1956’da kurulan ve ilk olarak mimarlık eğitiminin verildiği ODTÜ, başta mühendislik olmak üzere birçok bölüm açarak büyümeye devam etti. 67 yıl önce temeli atılan ve zamanla Türkiye'nin en önemli eğitim merkezi haline gelen ODTÜ, kuruluşundan günümüze kadar 150 bin 977 mezun verdi.

ODTÜ, günümüzde bin 892 akademik personel ile 25 bini aşkın öğrenciye eğitim veriyor. ODTÜ'de 378 profesör, 161 doçent, 156 Dr. öğretim üyesi, 479 öğretim görevlisi, 705 öğretim üyesi, 618 araştırma görevlisi ve 36 yabancı uyruklu öğretim elemanı bulunuyor.

41 LİSANS, 105 YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

ODTÜ'de, 41 lisans programın yürütüldüğü 5 fakülte, 105 yüksek lisans ve 70 doktora programının yürütüldüğü 5 enstitü ve İngilizce eğitiminin verildiği Yabancı Diller Yüksek Okulu faaliyet gösteriyor. 45 bin dekar kampüs alanı, 30 bin 430 dekar orman alanıyla dikkat çeken ODTÜ, Eymir Gölü'nü de içine alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri